A szeptemberi dán parlamenti választás kampányának fő témája a (megélhetési)bevándorlás és a menekültprobléma. A dán kormányfő, Helle Thorning-Schmidt egyik legfontosabb választási ígérete, hogy változtatni fog a menekültekkel és bevándorlókkal kapcsolatos szabályokon, a szociális ellátásban részesülőknek pedig a jövőben többet kell tenniük a szolgáltatásokért.


Az Európai Bizottság korábbi felmérése szerint a dánok EU-szinten az első, nemzeti szinten pedig a második legnagyobb problémának tekintik a bevándorlást. Ez talán nem is meglepő annak ismeretében, hogy a 2000 és 2003 között Dániába érkezett bevándorlók mindössze 25 százaléka rendelkezett munkaviszonnyal 10 évvel az országba érkezését követően.

A februári koppenhágai terrortámadásnak – egy fegyveres férfi először egy szólásszabadságról szóló rendezvényen lövöldözött, majd egy zsinagógára támadt – jelentős hatása volt a dán belpolitikára. A dán kormány azonban nemcsak az egyre népszerűbb radikális jobboldali bevándorlásellenes Dán Néppárt vitorlájából igyekszik kifogni a szelet, hanem valódi társadalmi-gazdasági problémára reflektál. A tervek szerint a kormány 2015 júniusától indítja el a „Mindenkinek hozzá kell járulni” elnevezésű programot, amelynek célja 30 ezer Dániában élő bevándorló bevonása a munka világába.

A kormányzó Szociáldemokraták kampányának jelmondatait – „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell.” illetve „Szigorúbb menekültszabályokat, több feltételt a bevándorlókkal szemben.” – egyesek rasszistának bélyegzik, mások lényegre törőnek találják. Egy valami biztos: a bevándorlás kérdése ma már nem csak néhány radikális párt témája, hanem az egész európai közvéleményt és a teljes politikai palettát foglalkoztató probléma. 

(Kép forrása: Facebook