(Az ellenzéki összefogás 2014-ben.)

Nemigen analizálta, miért van immár a második ciklusban ilyen sanyarú állapotban. Nem mondhatni, hogy a komoly, sok munkát igénylő elemzésekbe halt bele.  Beérte azzal, hogy fortyogva, egymásra is sisteregve a saját levében fő. Máig képtelen megfejteni Orbán folytatólagos politikai sikereinek titkát, mert sem a világban, sem a társadalomban zajló változásokat nem veszi igazán szemügyre. Fújja a régi nótát: Orbán az ördög, a nép pedig buta.


Pedig egyik sem igaz. 

Utolsó leheletével is inkább azt suttogja, „Összefogást!” „Ne legyünk finnyásak, gyorsan mindenki mindenkivel fogjon össze, Vona bocsásson meg Gyurcsánynak, Gyurcsány Vonának, az MSZP pedig, ahogy szokta, balos jó pofit vágva, szépen nyelje le az összes lehetséges békát, különben…” De ekkor az EJÉ-ben megállt az ütő, kihunyt a fény, fennakadt a hang, sose tudjuk meg, mi lenne különben.

Próbáljuk folytatni e testámentumot.

Különben maradna Orbán.

Ellenben ha a „buta” szavazók vakon követnék a holtában megvilágosult EJÉ parancsát, akkor Vona-Gyurcsány egyesült seregei, oldalszárnyaikon a szocikkal, olyan csapást mérnének Orbánra, hogy attól koldul. Akkor újra miénk lenne az ország, s hatodik sebességre kapcsolva száguldhatnánk vissza a minket tárt kapukkal váró Európába. Legalábbis ők ezt, így képzelik.

Önáltatás.

Mert például ki ülne akkor a kormánynál?

Pártokon felüli, tiszteletre méltó személyiség aligha akadna, aki egy efféle „népfrontos” posztot elfogadna.

Gyurcsány?! Az ész nélküli száguldásban kétségtelenül neki van a legnagyobb rutinja, de egyelőre legyen inkább igazságügy miniszter. Passzol hozzá az is, hiszen betyárból lesz a legjobb pandúr, nemde? Aztán majd meglátjuk.

Vona? Mondják, a legtisztább múlttal ő rendelkezik, persze csak ha leszámítjuk az idevágó roma ellenvéleményeket. Vona még várhat, szokja csak az adminisztratív gyűrődést, tanulja meg, hogy a kormányzás sem fenékig tejfel, legyen kancellárminiszter. (Ha nagyon ódzkodik, lehet miniszterelnök helyettes.)

De akkor ki?

Szoci ugye nem lehet, nincs komoly jelöltjük, folyton castingolnak, ámbár a látszat kedvéért Botka Lászlónak éppen föl lehetne ajánlani, mert ő tuti, hogy nem vállalná, ha ugyan egyáltalán részt venne ebben a nagy összefogásban.

Megvan!

Legyen Bokros Lajos, a MOMA első és egyetlen embere a kormányfő! Színes egyéniség, a tupamaróktól az ultra liberálisokig egyaránt elfogadható, s ha netán beütne a krach, őt könnyen le lehet váltani.

Vele mindenki jól járna, csak szegény Fodor Gábor maradna ki a nagy összefogásból, de hát valakinek veszítenie is kell.

Már úgy értve, hogy az Orbánra meglehetősen makacsul fogékony „buta” népen kívül.