A fő verseny most szombatonként az utca és a parlament között zajlik. A visszalépésekkel érzékenyített ellenzéki szavazói tömböt karizmatikus vezető és politikai struktúra nélkül próbálják meg együtt tartani, mielőtt május elején elkezdődik a parlament, és az ellenzéki tömeg ismét pártatomjaira nem hullik.

A jó ötletekből soha ki nem fogyó fővárosi liberális értelmiség most éppen arra buzdítja a parlamentbe jutott ellenzékieket, hogy bojkottálják a parlament munkáját, amivel a fő versenyt az utca javára billentenék. Az ellenzéki pártok persze érzik, hogy a Kossuth téri dzsemborikon alóluk akarják kiénekelni a szavazókat, ezért lelkesedésük várhatóan csökkenni fog.

Összenőnek?


A második verseny a Fidesz esélyes kihívójának pozíciójáért zajlik. A Jobbik nem tudta megszorongatni a Fideszt, míg az MSZP-P és a DK által alkotott baloldali tömb továbbra is ott van a nyomukban. Ez a két tömb egymással versenyez az esélyes kihívó szerepéért, a jövő évi két választás után kiderül, melyikük jut ehhez közelebb.

Ahogy 2006-ban, úgy Gyurcsány Ferenc most is azért izgulhat, hogy a tüntetők előbb-utóbb megunják, és tényleg hazamenjenek, máskülönben ő nem tudna 2022-re Orbán Viktor parlamenten belüli kihívójává avanzsálni. Ehhez persze előbb le kell darálnia az MSZP-P és az LMP formációkat, de a bukott miniszterelnök március 15-én megmutatta, hogy ő még a Jobbiknak is tud úgy udvarolni, hogy az súlyos szavazatokat vigyen el az egykoron nemzeti radikálisnak indult cicapárttól.

Persze a pártokon belül is zajlanak versenyek, főként az LMP és a Jobbik jövőbeni irányáról. Vannak, akik újra az összefogás felé indulnának el, mások az önálló arcélt őriznék meg. Első körben a pártok kongresszusai döntenek majd erről, annyi azonban már látható, hogy a talpon maradt pártvezetők a jövő májusi EP-választásig inkább az önálló utat választanák, hogy az új megmérettetés után pontos támogatottságuk ismeretében üljenek majd tárgyalóasztalhoz, és egyeztessenek az önkormányzati választásról.

Van még egy verseny, nevezetesen az új generációs törpepártok között. Az LMP nem tudott kitörni, miközben a Párbeszéd a maga 3 mandátumával, a Momentum a 3%, illetve a Kutyapárt a 2% körüli támogatottságával továbbra is releváns szereplő maradt. Az Együtt egyetlen mandátuma és mikroadomány-vonzó képessége is azt mutatja, hogy legalább 4-5 párt versenyez ugyanazokért a nagyvárosi szavazókért.

Az egészet messzebbről nézve egy rajzfilmbeli flúgos futam képe rajzolódik ki, amelyben csak körbe-körbe futnak, és egyik versenyző sem éri el a célját.

 

(Kép forrása itt.)