Táncolt az MSZP kongresszus. Persze a csoportképen azok voltak láthatóan vidámabbak, akiknek előkelő hely jutott, mint a kvótapárt két biztos befutó női politikusa, Kunhalmi Ágnes és Gurmai Zita. Az első tíz helyén ne is keressünk további nőket, a gender tudatosságot a lista egészén kell számon kérni, hangzik a szigorú hivatalos válasz.

A baloldal megmentője visszatért. 


Fodor Gábort is kigolyózták a következő parlamentből, neki az egyéni választókerületi megmérettetés vígassága jut. Az MLP-elnök persze oszthatja a hátsó listás helyekre szorult elvtársak reményét, és bízhat Karácsony Gergely húzóerejében.

Karácsony Gergely viszont leginkább egy olyan epizodistához hasonlít, akitől a csökkenő nézettség feltornászását várják. Négy éve Bajnai Gordon ugrott be ebbe a szerepbe, de nem sok sikerrel. Most a Párbeszéd elnökének kéne az MSZP-vel azt tenni, amit saját pártjával sem tudott, nevezetesen személyes népszerűségével megemelni egy politikai párt népszerűségét.

Ez úgy nehéz lesz, ha valakit — megint csak Bajnaihoz hasonlóan — kizárólag a miniszterelnöki főszerep érdekel. Ám ahogyan 2014-ben, úgy ez a szerep az idén sem üresedik. Az MSZP-Párbeszéd duó örülhet, ha támogatottságuk 10 százalék felett lesz, talán ezért sem vállalták be az MLP-t harmadiknak, és emelték ezzel maguk előtt a bejutási küszöböt 15 százalékra.

Karácsony Gergelyből aligha lesz most miniszterelnök, ezért talán már a választás estéjén le is mond mandátumáról, és visszamegy Zuglóba polgármesternek. A baloldal megmentőjének szerepe ezzel ismét felszabadul, igaz a 2014-es 25, és az áprilisban várható tizenvalahány százalék után ez már csak egy sokkalta kisebb közönséget fog érdekelni.

 

(Kép forrása itt.)