A „független” bloggerek egy gyors klaviatúra pucolás után bevetik magukat az ismét terítékre került témára, és belevágnak. Abszolút tévedhetetlenségükre most is számíthatunk. Hamarosan felpörögnek a mémgyárak, ahogy a nagyobb példányszámú baloldali lap szokott örvendezve tudósítani.


A tanév kezdetén csak a nem kormánypárti politikusoknak van feladatuk. Nekik az a dolguk, hogy elmondják: nincsenek meg a könyvek (megvannak), a könyvek tűrhetetlen színvonalúak (volt azért ez/az már sokkal rosszabb is), a gyerekek éheznek (tanítási napokon már biztos nem), továbbá a kormánynak nincs nyelvoktatási stratégiája, ezért még a tehetséges politikusnők sem képesek letenni a nyelvvizsgát.

(Nemzeti Tanévnyitó, 2015. augusztus 30. Fotó: MTI/Vajda János)

Gyorsan leszögezném, hogy megkérdőjelezhetetlennek tartom azt a tételt, hogy az iskolások számára a munka a tanulás. Meg kell tanulniuk egy stílust, egy ritmust, ami mögött kötelességszerűen elsajátított „száraz” és nem „száraz” ismeretek stabil birtoklása áll. E folyamat átugorhatatlan, a szabadság csak ezután jöhet. Akinél ez nem lesz realitás, és nem zseni, az bármelyik tisztességes felsőoktatási tanintézményben bukásra van ítélve. 

Általában mindenki mindent jobban tud, mint a pedagógusok. Ez már nagyjából két évtizede így van. Vajon miért? Azt hiszem, az okokat a Gutenberg galaxis és a – mondjuk így – netgalaxis (internet, facebook, twitter, viber, tumbir, instagram, stb.) nem túl békés egymás mellett éléséből vezethetjük le.

A gutenbergi zászlóshajó, a könyv, még inkább a könyvpiac látványos hanyatlása szemünk előtt zajlik. A művek túlnyomó részéből féléven belül akciós könyv válik. A boltok top tíz ranglistáit  horrorok,  szakácskönyvek uralják . A netgalaxison szinte mindent el lehet érni, tehát alapos tudást felvonultató anyagokat is, ámde a „fogyasztók” igényessége zuhan, felszínességük gyorsan nő, és a netgalaxison a szimplifikált gagyi  is egy klikkeléssel  – tehát munka nélkül – hozzáférhető. Miért erőlködjön bárki is?

Azt persze elfelejtjük, hogy pontosan az efféle szabadsággal leszünk igazán irányíthatóak.