António Guterres ENSZ-főtitkár másfél évvel ezelőtt kifejtette: a migráció 1) erkölcsileg , 2)fizikailag megállíthatatlan, 3) gazdaságilag pedig hasznos. Ennek szellemében született meg a minap a Global Compact for Migration című dokumentum, amiben az ENSZ elköteleződött az ultraliberális bevándorláspolitika mellett. Ha egyezéseket vélünk felfedezni az ENSZ-tervezet és a Soros-szervezetek propagandája között, az nem a véletlen műve: a dokumentum előkészítésén dolgozó Louise Arbourt – az ENSZ migrációs különmegbízottját – maga Soros György tüntette ki a Nyílt társadalom díjával.

A Cara di Mineo nevű menekülttábor Olaszországban.


A bevándorlást propagáló szervezetek – legyen szó a Nyílt Társadalom Alapítványokról vagy az ENSZ-ről – közös jellemzője, hogy a migrációt cukormázzal leöntve és tejszínnel díszítve tálalják. Szerintük a migráció mindenkinek jó: a befogadó ország gazdaságilag és erkölcsileg is gyarapszik, a migráns pedig végre olyan helyen élhet, ahol gyakorolhatja harmadik generációs emberi jogait, és megvalósíthatja önmagát.

Mint tudjuk, a valóság egészen másként fest, mint a liberálisok víziói. A kontrollálatlan illegális bevándorlás az európaiak számára konkrét és kézzelfogható veszélyeket hordoz – talán nincs szükség több terrortámadásra, hogy ezt belássuk. Problémák azonban a jelenség másik oldalán is vannak, és most nem arra gondolunk, hogy „szegény” illegális bevándorlókat nem engedik át a röszkei határátkelőn, vagy, hogy Svédországban túl hideg van, vagy, hogy nem gourmet szendvicseket szolgálnak fel a német menekültszállókon.

Az emberkereskedelem a migráció egy olyan oldala, amiről rendre megfeledkeznek a bevándorlást propagáló szervezetek.

Az olasz maffia például kifejezetten jól jár a migrációval. A The Guardian oldalán megjelent írás szerint a maffia – miután felfedezte, hogy a menekült-biznisz még a drogkereskedelemnél is jövedelmezőbb – beépült az olasz menekültügyi rendszerbe. A cikk egy fiatal nigériai nő személyes történetét meséli el, aki Olaszországba érkezve nem agysebész vagy filozófus lett, sőt, még csak nem is pincérnő, hanem szexrabszolga.

Olaszország a migrációs krízis kitörése óta képtelen kezelni az országba özönlő bevándorló-áradatot. A líbiai partoknál járőröző NGO-k (mediterrán taxi) jelentősen megkönnyítik az embercsempészek munkáját – az „együttműködés” ráadásul nem minden esetben a véletlen műve. A migrációt támogató civilek mellett a menekültközpontok is érdekeltek abban, hogy minél több bevándorló érkezzen az országba, hiszen így tovább növelhetik a menedékkérők után járó állami támogatásukat.

A túlzsúfolt menekültközpontok mára a bűnözők vadászterületévé váltak, és a maffia egyik fő bevételi forrását jelentik. A Cara di Mineo nevű menekülttáborban a bevándorlók – miután benyújtották menedékjogi kérelmüket – szabadon jöhetnek-mehetnek. Ha pedig a kérelmüket elutasítják, a hatóságoknak akkor sincs semmilyen eszköze arra, hogy kiutasítsa a migránsokat, így gyakorlatilag következmény nélkül maradhatnak, ez a réteg pedig még könnyebb célpont a bűnözőcsoportok számára, hogy illegális munkára fogják őket. A tábort irányító Sebastiano Maccarrone ellen – aki elismerte, hogy a lakosság védelmét lehetetlen garantálni a felügyelet hiánya és a túlzsúfoltság miatt – 2016-ban eljárás indult a maffiával való összejátszás miatt, de még nem született ítélet az ügyben.

A megoldás egészen biztosan nem az, hogy eltöröljük a határokat és boldog-boldogtalan szabadon járhat-kelhet a kontinensek között. Az ellenőrizetlen migráció ugyanis 1) erkölcsileg rossz, hiszen veszélyt jelent az európaiakra és a bevándorlókra egyaránt. Ráadásul, ahogy azt a magyar határzár is bizonyítja, 2) az illegális bevándorlás feltartóztatható, és meg lehet teremteni a lehetőségét annak, hogy csak a valóban védelemre jogosultak jussanak be az Unió területére. Gazdasági hasznot 3) pedig csak és kizárólag a különböző bűnözői csoportok hajtanak a migrációból, hiszen a migránsok rendkívül kis százaléka tud/akar elhelyezkedni a munkaerőpiacon, miközben az adófizetők millióit költik rájuk a nyugat-európai országok.

 

(Kép forrása itt.)