Elgondolkodtató, hogyan lehet egy adott pillanatban több városban nagyon hasonló cselekményeket úgy elkövetni, hogy a végrehajtók több százan vannak jelen és mindegyikük célirányosan cselekszik.

(A kölni pályaudvar.)


Ennyi spontán történés nincs a világban egy adott pillanatban és helyen, tehát valakik valahol megszervezték az erőszakos fellépéseket. Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten. (Remélem, ennél rosszabb forgatókönyveket nem is kell számba venni).

Ilyen jellegű akciókat vagy terrorista veteránok vagy elit rendőrségi, titkosszolgálati képzettséggel rendelkező emberek képesek megtervezni és segíteni azok lebonyolításban.

Vagy állami támogatással, vagy pedig a gyenge államiságot kihasználva tehettek össze egy ilyen akciót.

Aki kitalálta, elég okos volt, mert rájött, hogy lágy területek felől is lehet támadni. Nem kell bombát robbantani, más módon is aláásható egy állam szavahihetősége, azaz legitimitása. Ha nem képes polgárait megvédeni, akkor gyengül az állam iránti bizalom. Ha a szabadság megengedő értelmezése mond csődöt, akkor a nyugati államok liberális demokratikus rendje járatódik le.

Az állam státusza tehát a tét, ahogyan azt Orbán Viktor szokta megfogalmazni. Az újfajta terrorizmus ellen azonban nem a menekültek számának csökkentésével lehet küzdeni. A megroggyant államok rendjét kell helyreállítani, s azokat a szervezőket kell ellehetetleníteni, akik képesek egy ilyen támadás sorozatot megszervezni.

Azoknak ugyanis, akik így tudnak móresre tanítani jól szervezett államokat, más is a tarsolyában lehet. Valószínűleg már készen is vannak azok a cselekvési tervek, amelyek a következő akciókat tartalmazzák. Talán egy Preziben vannak elrejtve valahol a világhálón. Talán egy Google Drive-on. A legközelebbi akciójukhoz pedig nem kell majd tömeg és több száz ember.

Milliárdokat költünk szofisztikált titkosszolgálati eszközök kiépítésére és használatára. Szabadságjogokat korlátozunk, hogy a titkosszolgálatok mozgástere megnőjön. A rendőri szakembereknek számolniuk kellett volna és kellene rafinált strukturális támadásokkal, s arra fel kell készíteni a rendőri, katonai erőket.

A mumusok kergetése helyett az egyes európai államok biztonságáért felelős köztisztviselőinek, szakembereinek és speciális egységeinek kellene tenni. Ez a 2016-os új év fontos tanulsága.