Loretta Napoleoni olasz újságíró, politikai elemző a minap interjút adott a hvg.hu-nak. A beszélgetés apropója Napoleoni legújabb, a HVG Könyvek kiadásában megjelent Emberkereskedők című könyve, amelyben a szakértő az Iszlám Állam és az embercsempészek együttműködését elemzi.


Az interjút olvasva az a benyomásunk támad, hogy Napoleoni rendkívül árnyaltan látja a bevándorlás problematikáját. Az írónő élesen bírálja az Obama- és Hillary Clinton-féle amerikai külpolitikát, a Nyugat russzofóbiáját, valamint az EU bevándorlás-politikáját. Mondataiban első olvasatra nehéz felfedezni különösebb politikai motivációt vagy ideológiai elkötelezettséget.

Vannak azonban árulkodó pontjai az interjúnak. A „menekült” szó sokadik felbukkanása után például szöget üthet a fejünkben, hogy Napoleoni az Európába tartó milliókat egységesen menekültként kezeli (legalábbis a fordításban ez a kifejezés szerepel). Ez már önmagában világos állásfoglalás, amelynek helyessége minimum vitatható. Napoleoni leszögezi: az újkori népvándorlást nem lehet megállítani. Hiába építünk falat vagy kerítést, hiába teszünk bármit is, több millióan tartanak Európába. A kutató azt is megpendíti, hogy az Európai Unió „lealacsonyítja a menekülteket” és az EU embertelen bevándorlás-politikája miatt válhat egyre több menekült terroristává.

Ez már éppen elég ahhoz, hogy felmerüljön bennünk a gyanú: a szakértő Napoleoni munkássága sem mentes a politikai motivációktól. És itt térjünk vissza az interjú elejére, amikor a hvg.hu újságírója Soros György szerepéről kérdezi az írónőt. Napoleoni teátrálisan visszakérdez (kétszer is), majd leszögezi: kutatási során egyetlen alkalommal sem találkozott arra utaló jellel, hogy Soros támogatná az illegális migrációt.

Ez már csak azért is meglepő, mert az utóbbi hetekben-hónapban nem csak a magyar, de a nemzetközi sajtó is Soros Györgytől, és a Soros-alapítványok tevékenységétől hangos. Köztudott, hogy Soros világszerte jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek szorgalmazzák az Európába irányuló illegális bevándorlást és a határok eltörlését. Soros „tanácsa” szerint az Európai Uniónak évi egymillió (utóbbi időben már „csak” 300-500 ezer) migránst kellene befogadnia.

Meglepő, hogy mindezzel éppen a téma egyik szakértője nincs tisztában.

Nem kell sokat kutakodnunk ahhoz, hogy magyarázatot találjunk erre a látszólagos ellentmondásra: Loretta Napoleoni az Oxfam Italia, egy, a globális szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet olaszországi leányvállalatának bizottsági tagja. Az oxfordi székhelyi Oxfam a világ számos országában jelen van, az Egyesült Államoktól kezdve Olaszországon át egészen Indiáig. A szervezet a szegénység felszámolása mellett olyan járulékos témákkal is foglalkozik, mint például a „menekültkérdés”. 2015 őszén a szervezet „Stand with Syria” néven kampányt indított, amely során többek között azért bírálta a nyugat-európai országokat, mert túl lassan bírálják el a menekültkérelmeket, és mert túl nehézkésen haladnak a családegyesítési programok.

Az Oxfam egyik legfőbb támogatója nem más, mint Soros György. Az Oxfam és az Open Society Foundations összefonódását az Egyesült Államokban a legkönnyebb nyomon követni - az amerikai civil törvénynek (hivatalos nevén külföldi szervezetek regisztrációjáról szóló törvény) köszönhetően. Az Open Society Foundations az Oxfam amerikai szervezetének jelentéseiben „lifetime donorként” szerepel. A Soros-alapítvány 2015-ig éves szinten az 500 ezer - 1 millió dolláros kategóriában támogatta az amerikai Oxfamot, 2016-tól kezdve pedig évi 1 és 5 millió dollár közötti összeget adományozott az Oxfamnak. Az Open Society Foundations természetesen nem csak az amerikai, hanem valamennyi Oxfam leányszervezet környékén felbukkan. 

Ez tehát a rövid története annak, ahogyan a migrációs krízist kutató Napoleoni asszony munkája során egyszer sem találkozott Soros György tevékenykedésével.

 

(Kép forrása itt.)