„Ezerfős külföldi társaság inzultált több tucat nőt Kölnben” – olvashatjuk az egyik hazai hírportálon. Vajon kik lehetettek ezek a titokzatos külföldiek? Egy neveletlen svájci cserkészcsapat? Római ministránsok? Esetleg egy brit bélyeggyűjtő baráti társaság? Rejtély. Egyes beszámolók szerint az elkövetők „feltehetőleg észak-afrikaiak voltak”, de ez persze csak feltételezés. Ugyan, ne csináljuk már.

(A németországi Dortmundban köszöntik az érkező migránsokat 2015 szeptemberében.)


A liberális sajtó hosszú ideje nem hajlandó elmondani a teljes igazságot az olyan esetekről, mint a szilveszter éjjeli erőszakhullám Kölnben. Emlékszünk még a 2011-es londoni gyújtogatásokra? A brit főváros lángokban állt, az utcai erőszak más nagyvárosokra (Manchester, Birmingham) is átterjedt. Bolti fosztogatás, tömeges közterület és magántulajdon rongálás, kiterjedt gyújtogatás és rablás tartotta rettegésben a lakosságot. Az objektív újságírás aranymedáljával kitüntetett szerzők megfogalmazásában az elkövetők „kapucnis fiatalok” és „huligánok” voltak. Vagy vegyük a 2014-ben nyilvánosságra került rotherhami ügyet: a Londontól északra fekvő kisvárosban 16 éven át tussolták el egy, pakisztáni bevándorlókból álló, 1400 tinédzser megerőszakolásért felelős bűnszervezet létezését. Ekkor azt olvashattuk, hogy „az ügynek egyáltalán nincs etnikai jellege” és hogy „az erőszakolókat nem a nemzetiségük határozza meg”. De eszünkbe juthat az a tavaly augusztusi történet is, amikor egy marokkói migráns Kalasnyikovval akart – a balos sajtó szerint – pénztárcákat zsebelni. És biztosan élénken él bennünk az őszi röszkei zavargás képe, amikor is a liberális sajtó megfogalmazásában „elszakadt a cérna a menekülteknél” és ahol az objektív újságírók szerint „a TEK miatt hágott tetőfokára az erőszak”.

A példák sora hosszan folytatható, az elhallgatott németországi becsületgyilkosságoktól a brüsszeli Molenbeek negyed terroristagyáráig, amivel kapcsolatban a liberális sajtó csak a 130 áldozatot követelő merényletsorozat után volt hajlandó leírni, hogy ott azért tényleg nincs minden rendben.  

A gyengébbek kedvéért tisztázzuk. Nem állítjuk, hogy minden migráns erőszakos bűnöző lenne. Erről természetesen szó sincs. De az is biztos, hogy a migránsok által elkövetett bűncselekmények elhallgatása az elkövetők származása miatt épp olyan hazugság, mintha azt állítanánk, hogy minden migráns terrorista. A tények elhallgatása, elferdítése vagy kifacsarása, végső soron a valóság elkendőzése csak arra jó, hogy álomvilágba ringassa az európai polgárokat. Megfossza őket attól a képességüktől, hogy valós információk alapján mérlegeljék döntéseiket.

A liberális lapok és újságírók mindig és mindenhol a sajtószabadságról papolnak, miközben alapvető információkat hallgatnak el az emberek elől. Hogy miért? Mert az ideológiai meggyőződésük úgy kívánja. Az idegengyűlölet veszélyére hivatkozás minden más megfontolást felülír, még a tények tiszteletét is. Azok a hírportálok, amelyek hetekig hosszú tényfeltáró cikkekben foglalkoztak az ELTE gólyatáborában történt erőszakkal, csak napokkal az események után, röviden adnak hírt arról, hogy egy 1000 fős tömeg molesztált Köln főterén 100 nőt. Meg Stuttgartban. És Hamburgban.

2015-ben sok minden történt, sok minden meg is változott és lassan mintha a PC világ is kezdene repedezni. Az a világ, amelyben a legtöbb problémára az elhallgatás az egyetlen válasz.

Az idegen-ellenességtől való félelem többé nem lehet hivatkozási alap. Aki azt gondolja, hogy ma Európa az idegengyűlölettől szenved, az szélmalmok ellen harcol, miközben egy valódi fenyegetésről nem hajlandó tudomást venni.