Karácsony főpolgármester ismét egy nagyon nemes kezdeményezéssel lepett meg bennünket: a hírek szerint, most éppen külön „alkotmányt” akar Budapestnek. Ez nyilvánvalóan az ellenzéki fővárosok valamiféle koalíciójához hasonlóan, egy teljesen kontúrok nélküli, minden tartalmat nélkülöző valami, amiről fogalmunk sincs, hogy mit jelent. Tartok tőle, hogy ő sem tudja. Persze akart ő már sok mindent, a dugódíjtól az ingyenes gyermekközlekedésig. Ezek az ígéretek, aztán eltűntek, „finomítottak” rajtuk, vagy teljesen megváltoztatta őket. Az egész eddigi pályafutása során amit valójában tett, az nem más, mint néhány program elgáncsolása, illetve a „klímavészhelyzet” kihirdetése – bármit jelentsen is az.

Mindez engem valami kísérteties déjà vu érzéssel tölt el. Ugyanis volt már ilyen. Méghozzá a dicsőséges gyurcsányi kormányzás idején. Nem tudom emlékezünk-e még, de uralma alatt, gyakorlatilag minden évben meghirdettek egy programot, amiből aztán nem lett semmi, ám ez nem zavarta őket, a következő évben új programot hirdettek.


Csak emlékeztetőnek:

2004 „Lendületben az ország” (Méltányosabbá és igazságosabbá teszik a közteherviselést. Csökkentik a polgárok és a vállalkozások adóterheit és egyszerűsítik az adórendszert.)

2005 „Szegénységellenes Nemzeti Program”  (A szegénység visszaszorítását szolgálja például a 13. havi családi pótlék, a rászoruló gyermekek étkeztetése, az ingyenes tankönyvek, a vidék felemelése, a panellakások felújítása.)

2006 „Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program” (Célja, hogy kevesebb legyen a szegénységben élő gyermekes család, ne legyenek mélyszegénységben, emberhez méltatlan körülmények között élők, és megtörjön a szegénység átöröklésének ördögi köre.)

2007 „Legyen jobb a gyermekeknek” (A gyermek szegénység enyhítését célzó program.)

2008 „Megegyezés”  (Gyurcsány Ferenc a gazdaság élénkülését is várta a 2-4 évre szóló programtól.)

 

Egyikből sem lett semmi. Közben Gyurcsány időnként nyilatkozott, tök üres dossziékat lobogtatott, sírt, táncolt, gyerekeket talált, tömegbe lövetett, csak egy valamit nem csinált, az pedig a kormányzás maga, amivel ugye megbízták. Az őszödi beszédben el is ismerte, hogy 2006-ig nem csináltak semmit, azonban a beszéd ellenére, mintha mi sem történt volna, továbbra is ezt az utat követték. Az országot a bürokrácia működtette, úgy-ahogy. Közben pedig a legkülönbözőbb balos politikai és gazdasági érdekcsoportok – mivel a lovak közé volt dobva a gyeplő – önfeledten fosztogattak. Mikor nagy lett a baj, kitört a válság, akkor sem gondoltak semmit, hanem szolgaian követték az IMF és egyéb szervezetek receptjét, tehát nekiálltak minden elmulasztott intézkedésért és az ellopott pénzekért megbüntetni a lakosságot, aki elszenvedője volt az egésznek.

Sajnos biztos vagyok benne, hogy ezt Gyurcsány és csapata ezt „kormányzásként” élte meg. Tényleg biztosak voltak benne, hogy ez a fajta médiakormányzás – mely tulajdonképpen a népszórakoztatás egy fajtája – az egyetlen, amit tenniük kell. A dolgok pedig, csak úgy automatikusan, mennek a maguk útján.

Ugyan ezt látjuk most az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban. Nagy szavak hangzanak el szinte mindenről, ám semmiféle valódi cselekvést, vagy legalább cselekvési elképzelést nem látunk. Beültek a megfelelő székekbe, megemelték a fizetésüket, megetették a kiéhezett siserahadat és hátradőltek. A nagy bejelentések, mint a dugódíj, dízel-stop, stadion-stop, mindegyikéből kifaroltak már. Mert – kissé későn ugyan – rádöbbentek, hogy minden konkrét intézkedés érdeksérelemmel jár az emberek egy részénél, akik aztán dühösek lesznek rájuk. Ezt elkerülendő a legegyszerűbb semmit sem csinálni. Majd a bürokrácia elkormányozza a városokat.

A „politizálás” ezen kívül nem áll másból, mint a kormány szidalmazásából és pénzkövetelésből. Az érdeklődés fenntartása érdekében naponta kell szerepelni a médiában, valamilyen bombasztikus bejelentéssel – á la Gyurcsány –, amiket aztán, reményeik szerint, kiolt, eltüntet a következő hasonló szereplés. És csak remélik, hogy az előzőt a választóik azonnal el is felejtik. Hogy a pénzt – amit megörököltek, illetve esetleg megkapnak – hogyan akarják elkölteni, arról egy szó sem hallatszik. Ez a nagyszájú semmittevés, megjósolhatóan ugyanolyan eredményre fog vezetni, mint a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt.

 

(Kép forrása itt.)