A szilveszteri támadások kapcsán elsősorban nem a konkrét elkövetőket kell üldözni, hanem a szervezőket kell felkutatni – röviden ezt állítja Kóczián Péter. Érvelése azonban több sebből vérzik.

(Támadókat tartóztat le a német rendőrség a kölni pályaudvarnál szilveszter éjjel.) 


1. Péter szerint egy titkosszolgálat-szerű szervezet áll a szilveszter éjszaka történt támadások mögött. A valódi felelősek nem az erőszakoló-molesztáló migránsok, hanem a „terrorista csoportok vezetői”.  Szilveszter éjjel azonban nemcsak Kölnben, hanem számos európai nagyvárosban történtek támadások. Vagyis Péter azt állítja, hogy létezik egy egész Európát behálózó bűnszervezet, vagy titkosszolgálat, amelyik annyira profi, hogy képes volt 5 ország több mint 10 városában egyszerre akcióba lendülni, ezreket mozgatva meg, úgy, hogy ezt az adott országok tétlenül nézik. Lássuk be, ennek azért elég kicsi a valószínűsége.

2. A következő probléma az, hogy a támadások nem 2015. december 31-én kezdődtek. Hosszú évek óta történnek hasonló esetek, csak eddig nem lehetett róluk beszélni. A ballib sajtó és a hatóságok a PC nevében elhallgatták a támadásokat a támadók származására tekintettel. 2016-ban csak annyi változott, hogy a bevándorlók erőszakoskodásai olyan számban és olyan nyilvánvalóan történnek, hogy azokat nem lehet tovább eltussolni. Az elmúlt napokban rengeteg hasonló eset került nyilvánosság elé: a Svédországban évek óta uralkodó állapotok bőven felérnek egy Kölnnel. De hallottunk már hasonló támadássorozatról az Egyesült-Királyságban is. Ez is az egész Európát behálózó titkosszolgálat műve volna? Ez sem túl valószínű.

3. Péter azt állítja, hogy az európaiakat nem a menekültek, hanem a „terrorista csoportok vezetői” fenyegetik. Ezzel két probléma is van. Egyrészt, már a párizsi mészárlás is megmutatta, hogy a menekültek néha bizony terroristák. Hogy a Keleti pályaudvarnál nem csak bajbajutott üldözöttek, hanem tömeggyilkosok is sorban álltak a Migration Aid ételosztásánál. Másrészt, az az 1000 arab férfi, aki kiskorú lányokat erőszakolt és nőket molesztált szilveszter éjszaka Kölnben, mind a „terrorista csoportok vezetői” kategóriába tartozik? Ha bűnszervezet szervezte is meg az akciókat, akkor is volt több ezer bevándorló, aki kapható volt a dologra. Akinek kedve volt az ünneplőket terrorizálni, nőkön erőszakoskodni. Aki benne volt a buliban.

4. Péter írásának végső tanulsága az, hogy nem „mumusokat kell kergetni”, nem a konkrét erőszakoló, molesztáló migránsokat kell elfogni, hanem a feltételezett bűnszervezet vezetőit. Nem feltételezem, hogy Péter a támadókat akarja mentegetni, de ez mégis úgy hangzik. A szilveszteri erőszakoskodók nem terrorszervezetek által manipulált szerencsétlenek voltak, hanem agresszív, a nőket tárgyként kezelő, az európai kultúrára nagy ívben tevő bevándorlók. Akár most érkeztek, akár 10 évvel ezelőtt.

Minek kell még történnie ahhoz, hogy vége legyen a „nem is úgy volt, nem is ők a felelősek, igazából te vagy a hibás” típusú mentegetéseknek? Mikor látjuk már be végre, hogy az arab és észak-afrikai bevándorlók túlnyomó többsége egy olyan kultúrából érkezik, amely „kultúra” egyszerűen nem összeegyeztethető az európaival?

De addig is: egyetértünk, hogy nem mumusokat kell kergetni, hanem azt a több ezer migránst kell elkapni, akik kiskorú lányokat erőszakoltak és nőket molesztáltak szilveszter este. És legfőképp megvédeni a határokat és csak azokat beengedni, akik méltónak bizonyultak rá.