Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Bevándorláspárti cenzúra

A Facebook már a látszatra sem ad: nyíltan beavatkozik az európai országok belpolitikájába.

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Facebook hosszabb-rövidebb időre letilt felhasználókat, felfüggeszt oldalakat. A letiltott-felfüggesztett felhasználók vétsége, hogy a bevándorlásról valamilyen negatív hangvételű tartalmat osztottak meg, amit a Facebook „szélsőséges tartalomnak” vagy „gyűlöletbeszédnek” bélyegez, és cenzúráz.


A választási kampány hajrájában a cenzúra is felpörgött: a Facebook szinte minden tartalmat korlátoz, ami nem kellően pozitív színben tünteti fel a migránsokat. Ma már egy, a bevándorlók firenzei rombolását bemutató videó vagy éppen egy párizsi utcakép is a gyűlöletbeszéd kategóriájába esik.

A Facebook természetesen nem csak a magyar választások előtt mutat különös aktivitást a bevándorlás-ellenes tartalmak cenzúrázásában. Azokban az európai országokban, ahol valamilyen csoda folytán még ma is bevándorláspárti, liberális kormány van hatalmon, a balliberális formációk készséggel együttműködnek a Facebookkal. Főleg, ha az adott országban hamarosan választás lesz, amelynek központi kérdése a migráció és a biztonság. Mint például Svédországban, ahol a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció fő célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa az online felületeken terjedő gyűlöletbeszédet és az álhíreket. Pontosabban: minden bevándorlás-ellenes tartalmat. A svéd igazságügyi miniszter (aki egyben a menekültügyi rendszerért is felel) épp a minap jelentette be: a szeptemberi országgyűlési választásokig hátralevő időszakban arra kérik a közösségi média felületeit, hogy még aktívabban lépjenek fel a gyűlöletbeszéddel szemben.  

A „harcban” Brüsszel is segítő kezet nyújt: a Bizottság illetékes biztosa a napokban Svédországba utazik, hogy egy gyűlöletbeszéd-ellenes uniós törvény tervezetéről tárgyaljon a svéd kormánnyal. Végül, a bevándorláspárti koalíció nem lehet teljes az aggódó civilek nélkül: egy az Unió által támogatott svéd NGO mindeddig több mint 750 szélsőséges online tartalmat jelentett a rendőrségnek. Igaz, azt az NGO vezetője is kénytelen volt elismerni: a feljelentett felhasználók döntő többsége 65 év feletti hölgy volt…

Beköszöntött a liberális véleménydiktatúra korszaka.

 

(Kép forrása itt.)