Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Baloldali vetélkedő újratöltve

A balliberális pártok úgy döntöttek, ismét nekifutnak az előválasztásnak, pontosabban az előválasztás előkészítésének. A „csodafegyvert” már a 2014-es és az idei országgyűlési választás előtt is megpróbálták bevetni, de ez sajnos egyik alkalommal sem jött össze.

Immáron harmadszorra lehetük szemtanúi a már jól begyakorlott pávatáncnak, most épp a főpolgármester-választás kapcsán. A koreográfia változatlan: mindenki úgy tesz, mintha ő lenne az előválasztás legelkötelezettebb híve, csak hát azok a fránya részletkérdések. Karácsony Gergely és Horváth Csaba még október elején leszögezték, hogy ha lenne előválasztás, akkor azon bizony szívesen indulna a Párbeszéd és az MSZP is. Néhány héttel később, november elején Puzsér Róbert egy Facebook-posztban jelentette be, hogy ő is készséggel részt vesz az előválasztáson – ha lesz. Gyurcsány Ferenc először azt mondta, szívesen megmérettetik magukat egy valódi versenyen, néhány nappal ezelőtt azonban már „agyrémként” jellemezte az ötletet.


Mindenesetre most úgy tűnik, hogy az eredetileg idén őszre tervezett előválasztás végül csak jövőre valósul meg, az aktuális tervek szerint január 28. és február 3. között. Végül abban is sikerült megállapodnia a baloldali kispártoknak, hogy a szavazók személyesen és online is leadhatják voksukat. A digitális előválasztást egyébként még a Párbeszéd javasolta 2017 januárjában, ami végül érdeklődés hiányában akkor elmaradt (az első öt hét alatt mindössze 518-an feliratkozó érkezett).

A dolog szépséghibája, hogy még az sem egyértelmű, hogy mi a szereplők valódi célja. Ki akar valójában Budapest főpolgármestere lenni, és ki az, aki csak egy európai parlamenti képviselőhelyet vagy egy kerületi polgármesterséget akar magának kiharcolni a "visszalépésért" cserébe, vagy éppen csak ismertséget akar szerezni egy következő tv-s produkcióhoz.

A dolog azért is érdekes, mert a hétvégén a főváros XVI. kerületében egy időközi választáson a teljes ellenzék a Momentum jelöltje mögé állva kevesebb, mint 36 százalékot szerzett. És mindez semmi. A baloldal titkos csodafegyvere, Demszky Gábor a minap visszavonta jelölti ambíciót.

A baloldal lassan a bohócokból is kifogy.