Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Baloldali amnézia

Tegnapelőtt este az ATV negyed órát szentelt Sneider Tamás szerecsenmosdatására. Az Egyenes Beszéd című műsorban annak a Jobbiknak az elnöke, amelynek politikusait 2014-ig be sem engedtek az ATV stúdiójába, most barokkos körmondatokban magyarázkodott és mentegetőzött egy kiszivárgott hangfelvétel miatt.

Az undorát rosszul leplező műsorvezető, Rónai Egon kérdésére válaszolva Sneider leszögezte: „28 éve bármilyen nyilatkozatot tettem, bármilyen politikai tevékenységem volt, én azt mind tudom vállalni, sőt, büszkén tudom vállalni.”

Nézzünk néhány kijelentést Sneider pártelnöktől, amelyek büszkeséggel töltik el:


„Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök” – ez az a mondat, ami miatt Sneider az ATV vendége volt a minap. A mondatot alig fél évvel elnökké választása után rögzítették.

 „egy politikus még az őt ért - ugyancsak méltatlan – inzultus után sem beszélhet ilyen hangnemben.” – 2018 decemberében a pártelnök egy Facebook-bejegyzésben vette védelmébe Szávay István jobbikos képviselőt, aki korábban egy zsidó nő megverésével dicsekedett. Sneider szerint Szávay ugyan helyesen tette, hogy lemondott tisztégéről, de azért mégiscsak ő volt az, aki méltatlan inzultust szenvedett el.

 „Áttért muzulmán hitre, hát szíve joga, sokkal jobb, mintha zsidó hitre tért volna át.” – így reagált 2015-ben Sneider Tamás a hírre, hogy Dér Zsolt dél-szláv háborús veterán, a Betyársereg tagja áttért a muzulmán hitre. Az ATV műsorában a pártelnök korábbi kijelentését egy „szerencsétlen félmondat”-ként értékelte.

Ugyanezen a hangfelvételen hallható az is, hogy Sneider elismeri, a Jobbik néppártosodása nem más, mint látványelem:

„Ezt tudomásul kell venni és kell egy munkamegosztás, ezért jó, hogy van Betyársereg, ezért jó, hogy van HVIM, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg a Parlamentben, nem úgy fogalmazhatok meg, mert nekem arra kell figyelni, hogy az egyszerű polgár esetében, akiben semmi nemzeti érzés nincsen, szimpatikus legyen a Jobbik, és rá fog szavazni. Ez nem könnyű dolog. Én magam szívesebben lennék – idézőjelben – harcos, továbbra is, meg aki ezen a területen mozog, ha jön helyettem valaki, aki csinálja így. Nem magam raktam oda, ahol vagyok, hanem a többiek mondták, hogy kerüljek oda. Ettől függetlenül nem változott semmi különösen az elképzelésünkben, sőt egyáltalán nem változott, csak a kommunikáció, arra kell figyelni, hogy hogyan…”

Mindemellett idén januárban került nyilvánosságra egy videófelvétel Sneiderék 2017-es lakodalmáról, amelyen a rasszista és homofób tréfák mellett a Jobbik elnökének felesége –aki ügyvédként egyébként szerződésben áll a párttal – kétszer is náci karlendítéssel pózolt a fotózáshoz.  Legutóbb egy 2017-es videó került nyilvánosságra, amelyen Sneider felesége többször is náci karlendítéssel pózol a fotósnak.

Ennyi talán elég is lesz ahhoz, hogy belássuk, Sneider Tamással valami nagyon nincs rendben. Ha valaki úgy lendít, mint egy náci, és úgy beszél, mint egy náci, az valószínűleg náci. Ebben persze nincs semmi új. Ami különös, az a ballib oldal hozzáállása Sneiderhez. Tordai Bence például egy tegnap esti nyilvános vitán azt mondta, hogy a múlttal nem érdemes foglalkozni. Ezzel csak egy probléma van: a jelek szerint ez nemcsak Sneider múltja, hanem a jelene is.