Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Az olasz választások tétje

A vasárnapi választások tétje az, hogy Olaszország folytatja-e a kontrollálatlan illegális migráció politikáját, vagy a bevándorlás-ellenes erők veszik kezükbe az ország irányítását.

A parlamenti választások előtt álló Olaszország számos gazdasági problémával küzd. Az olasz államadósság töretlenül növekszik (2016-ban a GDP arányos államadósság 132,6 százalék volt), miközben a gazdaság stagnál, és a munkanélküliség sem javul érdemben (a fiatalok körében 37,8 százalék volt a munkanélküliség 2016-ban). Az olasz gazdaság tehát nincs jó állapotban – finoman fogalmazva.

Van azonban egy téma, ami a gazdasági kérdéseknél is jobban foglalkoztatja az olaszokat: a migráció. Olaszországot rendkívül súlyosan érinti a migrációs krízis, a közép-mediterrán útvonalon mind a mai napig óriási a nyomás. Az embercsempészek és a Soros-civilek gyümölcsöző együttműködése („mediterrán taxi”) oda vezetett, hogy 2016-ban 181 436 újonnan érkező migránst regisztráltak az olasz hatóságok. Az összehasonlítás kedvéért: négy évvel korábban, 2012-ben mindössze 24 200 bevándorló érkezett Olaszországba.  


A vasárnapi választások tétje tehát az, hogy Olaszország folytatja-e a kontrollálatlan illegális migráció politikáját, vagy a bevándorlás-ellenes erők veszik kezükbe az ország irányítását.

legfrissebb közvélemény-kutatások szerint – február 17-től a választásokig már nem lehet újabb közvélemény-kutatást közzé tenni a választói pártpreferenciákról – a jobbközép blokk 37,5 százalékot, az Öt Csillag Mozgalom 26,3 százalékot, a balközép szövetség 25,5 százalékot, míg az egyéb pártok 10,7 százalékot érnének el. A legnagyobb bevándorlás-ellenes pártok – Öt Csillag Mozgalom, Lega Nord és Forza Italia – összesített támogatottsága közel 60 százalék, vagyis, az olaszok túlnyomó többségének elege van a migránsokból.  

A kampányba azonban beszálltak a bevándorlók is. A Milánó peremén fekvő mecset a minap felszólította a muzulmánokat, hogy a balközép koalícióra szavazzanak. Hasonló felhívás jelent meg az „Iszlám Üzenete” című olasz lapban: „A muzulmánok nem szalaszthatják el ezt a politikai alkalmat, amit Allah, a legnagyobb bocsátott a rendelkezésükre, hogy megszilárdítsa jelenlétüket ezek a területen.” Az idézett sorokat a lehető legkonkrétabban kell értenünk: a jelenlegi szabályozás szerint olasz állampolgárságot az kaphat, akinek legalább az egyik szülője olasz állampolgár. Ezen változtatnának ígéretük szerint a balliberális pártok, akik a leszármazási elv helyett a területi elv alapján adnának olasz állampolgárságot, vagyis az Olaszország területén születő migránsok automatikusan olasz állampolgárok lennének.

kikkel akarunk együttélni? kérdése tehát nagyon is konkrétan jelenik meg az olasz választásokban: ki lehet a jövőben olasz állampolgár? Csak az, akinek legalább az egyik közvetlen felmenője olasz, vagy bárki, aki Olaszország területén jön a világra, még ha se neki, se a felmenőinek soha, semmilyen kapcsolata nem volt az olasz kultúrával és nemzeti identitással?

Nem babra megy a játék.

(Kép forrása itt.)