Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Az MSZP bemutatja: Rolex-Laci után itt van Kvóta-Gyula

A hazai progresszió szebb napokat látott vezető erejét csapás csapás után éri. Előbb az új reménység eltitkolt, majd bevallott Rolex-órája és luxusnyaralásain készült fotók sora tompította a “Fizessenek a gazdagok!” szociális demagógiáját. Mintha mindez nem lenne elég, a pártelnök újból hitet tett a kötelező betelepítési kvóta mellett. Így nehéz lesz győzni!

Brüsszeli kvóta. Nem mazsolázna.

Szegény embert még az ág is húzza! – Most éppen az MSZP-n a sor. Nem elég nekik, hogy Botka László tavaly decemberi bejelentkezése óta érdemben nem nőtt a támogatottságuk és a “Bitó-szalon” logikáját követő népfrontosodási javaslatokat kell hárítaniuk, most még a pártelnök Molnár Gyula magára húzta a migránssimogató álláspontot.


Az MSZP többször bizonyította kritikátlan nyugatimádatát. Amit a liberális fővárosi értelmiség kitalált, szinte mindig megszavazták, és utólag csodálkoztak, hogy miért töpörödik az MSZP egyre kisebb párttá. Privatizáció, IMF-hitel, megszorítások, politikai korrektség és most a migránskvóta.

Miközben az osztrák, svéd és német baloldal, érezve a közhangulat változását, óvatosan farol ki a migránssimogató álláspontból, addig a jó taktikai érzékkel megáldott MSZP most tülekedik oda. Persze nem előzmények nélkül.

Botka László és Martin Schulz szegedi találkozása után az EP akkori szocdem elnöke már küldte is volna a “menekülőket” Szegedre, ami szerinte egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Az EP szavazásain a hazai baloldali képviselők mindig megszavazták a migránsokra vonatkozó javaslatokat, legutóbb a Magyarország ellen a Lisszaboni szerződés 7. cikkelyét elindító határozatot.

Amikor Molnár Gyula az ATV-ben a “felső létszámkorlát nélküli kvóta” elutasításáról beszél, jól tudta, hogy már Soros György, Berlin és Brüsszel sem ebben gondolkodnak. Soros 2015-ben még évi egymillió, tavaly már “csak” évi 300-500 ezer migráns ellenőrzött és ütemezett átvételét javasolta. A migránsok mellé Soros még hitelfelvételt is javasolt, így a Juncker-képlet alapján hazánknak jutó évi 5-8000 migráns és családtagjaik után még eurómilliókat is fizethetünk hiteltörlesztésként.

Az ellenzék láthatóan a Brüsszel = jó, Moszkva = rossz ellentétpárra fűzte fel kampányát. Mintha bárki is ki akarna lépni az unióból!? A kötelező betelepítési kvóta elleni tavaly októberi népszavazáson ráadásul 3,3 millió magyar mondott nemet a kvótára, köztük számtalan jobbikos és szocialista szavazó, most velük megy szembe az egymillió új szavazót kereső párt.

Úgy nehéz lesz Brüsszelt a jó sarokba focizni, ha Kvóta Molnár Gyula ilyen nyilvánosan támogatja a létszámkorlátos kvótát. A politikai számla hamarabb jön, mint gondolná, az EU Bírósága ugyanis várhatóan még az idén dönt a magyar-lengyel-szlovák közös keresetről, amivel a miniszterek tanácsának 2015 szeptemberi többségi döntését támadták meg. Brüsszel pedig fel akarja gyorsítani az akkor elfogadott 160,000 fős áttelepítési kvóta végrehajtását, mivel eddig csak a létszám 10 százalékát sikerült áthelyezni.

A pártelnök azon érve sem stimmel, hogy a tagországoknak nem lehet kimazsolázni egyes dolgokat, hiszen az angolok, dánok, svédek, vagy éppen az írek is kimazsoláztak maguknak ezt-azt. Persze aki a “merjünk kicsik lenni” elvet követi, az így gondolkodik, de az ilyen minek áll politikusnak???

 

(Kép forrása itt.)