Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Az Index esete a hitelességgel

A héten jómagam is Tusványoson voltam, ahol két panelbeszélgetésen vettem részt. Az egyik beszélgetésről hosszú cikkben tudósított az index.hu, a másik beszélgetésen pedig részt vett a portál egyik újságírója, Dull Szabolcs.

Megmosolyogtató volt, hogy az indexes újságíró azzal kezdte megszólalását: ő, és az index.hu a szakmaiság, a hitelesség, a független újságírás megtestesítője, a beszélgetés többi résztvevője pedig nem több propagandistánál. Ezen jót mosolyogtunk, és talán Dull Szabolcs is érezte, hogy nem sikerült túl erőteljesre a szereplére, mert erről a beszélgetésről nem készült beszámoló az Indexre.


A másik beszélgetésről, amiben részt vettem, vitriolos írást közölt a portál. A cikk tartalmi elemeire nem kívánok reagálni: mindenki saját ízlése szerint döntse el, hogy mit gondol róla. Egy-két megjegyzést mégis szeretnék fűzni a cikkhez, mert az Index a szakmaiság és hitelesség megtestesítőjeként aposztrofálja magát:

1. A cikkben Lánczi Andrásként szerepelek. Tájékoztatásul szeretném közölni az indexes újságíróval: Lánczi Tamásnak hívnak. Legalább a nevemet írja le pontosan, ha már egy teljes cikket szentel a beszélgetésünknek.

2. A cikk szerint Kiszelly Zoltán a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője – Kiszelly Zoltánnak semmi köze az Intézethez.

3. A beszélgetésnek volt még egy résztvevője, akiről említést sem tesz a cikk.

Ennyit az Index-féle hiteles, tárgyilagos és pontos újságírásról.