Az européer Gyöngyösi és Balczó

Az európai uniós tagságunk elutasításától a közösségből való kilépés szorgalmazásától a Jobbik eljutott addig, hogy belesimuljon az unióbarát pártok szürke közegébe.

„Itt az utolsó esély, hogy az ország elhagyja a nemzeti szuverenitás felszámolását immáron nyíltan vállaló uniót” – ezt ugyanaz a Gyöngyösi Márton mondta 2012-ben, aki most épp ennek ellenkezője mellett érvel. Eltelt röpke hét év, és Gyöngyösi lett a párt uniós listavezetője, és harcos uniópárti politikussá érlelte őt az idő.

Szerinte most mindennél nagyobb a május végi választás tétje, hiszen a kérdés az, „megengedjük-e, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kivezesse Magyarországot az Európai unióból, és egy bérrabszolgaságon alapuló diktatórikus rendszert építsen ki.”

De kanyarodjunk csak vissza a hét évvel ezelőtti, még ahhoz a másik Gyöngyösihez! (Milyen furcsa egybeesés, hiszen a most már balliberálisokkal parolázó képviselő ellen az új barátai 2012-ben még tüntetést is szerveztek zsidózós-listázós parlamenti kijelentése miatt.)


Az immár Kovács László-i és Horn Gyula-i értelemben vett européerré váló Gyöngyösi akkoriban az EU elhagyásáról szóló népszavazás megtartása mellett így érvelt: míg 2003-as csatlakozásunk idején a közösség a "nemzetek Európája" felé haladt, addig most már az "Európai Egyesült Államok" van kialakulóban. “Ez azt jelenti, hogy az intézményrendszer teljesen felőrli tagjai nemzeti szuverenitását és például az adó- és fiskális politika, a költségvetés ellenőrzése területén is centralizációra törekszik.” A Jobbik tüntetésén egyébként ekkor égették el az uniós zászlót is.

Gyöngyösi ma már azonban nem rest a föderális Európát támogatni, hiszen kiáll a magyar szuverenitást csorbító uniós ügyészség létrehozása mellett is.

De nem csak ő különös figura ebben az jobbikos metamorfózisban. Mert itt van nekünk a volt MIÉP-es, egykori másik radikális Balczó Zoltán is, aki Gyöngyösi mögött a második helyet kapta az uniós pártlistán. Ő a 2009-es, és 14-es radikálisan unióellenes Jobbik álláspontját ugyanolyan szenvtelenséggel volt képes osztani, ahogy a mostani uniópárti hozzáállást is.

Az igazi szavazóleváltó jobbikos politikai mesterterv végrehajtásának sikere, úgy tűnik, azon múlik, hogy ki milyen rugalmassággal tudja magáévá tenni az egymásnak homlokegyenest ellentmondó politikai stratégiákat, alapelveket. Gyöngyösi és Balczó hiteltelensége alkalmassá teszi őket a Jobbik pártlistájának vezetésére, sőt, még olyan baloldali szavazók megnyerésére is, akik politikai emlékezetkiesésben szenvednek.

 

(Kép forrása itt.)