Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Az ellenzék ismét maga alatt vágja a fát

A szokatlanul csendes választási kampányt mindeddig két dolog volt képes felkavarni: Márki-Zay Péter hajmeresztő ámokfutása és a most kitört orosz-ukrán háború. A mai napon pedig a két faktor kombinálódott: Márki-Zay és az ukrán válság egymásra találtak.

Miközben a legtöbben azért szorítanak a világban, hogyan minél előbb véget érjen a fegyveres konfliktus a szomszédunkban, miközben az egyébként is magas nyugat-európai energiaárak az egekbe szöktek és miközben az Ukrajnával szomszédos államok igyekeznek egy esetleges menekült-hullámra felkészülni, a magyar ellenzék, élén Márki-Zay Péterrel a konfliktus elmélyítésén dolgozik.

Eddig két követelésük volt: Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajnába, és a kormány állítsa le a Paks II. beruházást. Ennek ma este az orosz követség előtt nyomatékot is adnak.


Több probléma is van azzal, hogy Márki-Zay magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Kezdjük ott, hogy maguk az ukrán katonák sem feltétlenül akarnak harcolni Ukrajnáért, legalábbis erre utalnak a dezertálásokról érkező hírek. Másodszor, az ilyen követelések nem segítenek Ukrajnán, viszont ellentétesek Magyarország nemzeti érdekével, ami egyértelműen az, hogy kimaradjunk a konfliktusból, és ne keveredjünk bele abba. Ráadásul egyetlen európai ország sem tett ilyen meggondolatlan felajánlást, egyik európai ország sem készül katonákat küldeni Ukrajnába. Ugyanez a helyzet a fegyverszállítással, ami szintén csak közelebb vinne bennünket a fegyveres konfliktushoz.

És itt jön a második meggondolatlan mondat: Márki-Zay javaslatot tett a Paks II. projekt leállítására is. Mivel a Paksi Atomerőmű működéséhez szükséges fűtőanyagokat jelenleg Oroszország biztosítja, egy megfontolatlan és egyoldalú lépés könnyen oda vezetne, hogy a hazánk villamosenergiájának 40 százalékát biztosító erőmű leállna. Nem kell energiapolitikai szakértőnek lenni ahhoz, hogy megbecsüljük, hogy az atomerőmű leállása mekkora kárt okozna Magyarországnak.

Az ellenzék vélhetően a kormányra akart ütést mérni ezekkel a javaslatokkal és a számukra eddig katasztrofálisan alakuló kampányon akartak így fordítani – ahogy ebbéli reményének Török Gábor is hangot adott. Azonban mindannyian tévedtek. Márki-Zay csak újabb csapást mért az ellenzékre, hiszen szembe megy a józan ésszel és a magyar választók akaratával, akik biztonságot és békét szeretnének.