Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Az ellenzék alkalmatlanságáról

„Sok a patkány az országban” – így válaszolt Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő az ATV reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy miért nő a Fidesz támogatottsága.

Az MSZP-s politikus nemes egyszerűséggel lepatkányozta a nagyobbik kormánypárt szavazóit. Az, hogy egy szocialista politikus gyalázkodó hangnemben beszél a magyarokról, szomorú ugyan, de nem meglepő. Az MSZP-ben bevett szokás Magyarországot, és a magyar embereket válogatott módon sértegetni. Persze ettől még Bangóné kijelentése erkölcsi és politikai szempontból egyaránt vállalhatatlan, és összeegyeztethetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással. Minden normális párt minden normális képviselője lemondana egy hasonló botrány után.

De nem Bangóné. A szocialista politikusnő lemondás helyett megelégedett egy foghegyről odavetett bocsánatkéréssel a Facebook oldalán, de ezt is csak azért tette, hogy megelőzzön „minden további félremagyarázást”.

Pedig nem ő lenne az első ellenzéki képviselő, aki lemond parlamenti mandátumáról. Az Országgyűlés egy éves munkája során eddig 10 ellenzéki képviselő mondott le tisztségéről. Ez az összes ellenzéki országgyűlési képviselő több, mint 15 százaléka. Ugyanezen idő alatt a 133 fős kormánypárti frakcióból mindössze egyetlen képviselő távozott: Balog Zoltán ismét a Református egyház szolgálatába állt, amely tevékenység az egyház törvényei szerint összeegyeztethetetlen a képviselői munkával.


 Mandátumról lemondott ellenzéki képviselők

* Hegedűs Lórántné függetlenként mondott le mandátumáról, de 2018-ban még Jobbikosként jutott be a parlamentbe.

Még többen vannak azok az ellenzéki képviselők, akik egy évet sem töltöttek el abban a frakcióban, ahova az új Országgyűlés megalakulásakor tartoztak. Összesen 12 ellenzéki képviselő váltott frakciót az Országgyűlés egy éves munkája alatt, ez az összes ellenzéki képviselő több, mint 18 százaléka. A Jobbik frakciójából hárman önként kiléptek, két képviselőt pedig kizártak. A Demokratikus Koalícióból és a Párbeszédből egy-egy képviselő ült át a függetlenek közé, az LMP-ből pedig ketten. Mellár Tamás függetlenből lett a Párbeszéd frakció tagja, a legérdekesebb utat Szabó Szabolcs járta be, aki az Együtt frakciójából az LMP-be ült át, majd végül függetlenként folytatta pályafutását az Országgyűlésben.

 

Frakciójukból kilépett vagy kizárt ellenzéki képviselők

Bangóné botránya tökéletesen beleillik az ellenzék elmúlt egyéves – sőt, elmúlt kilenc éves – teljesítményébe. A parlamenti képviselők nagyarányú cserélődése és frakciók közötti vándorlása az ellenzék alkalmatlanságának ékes bizonyítékai. Nem sikerült olyan politikusokat juttatniuk az Országgyűlésbe, akik akár csak egy éven át képesek lettek volna betölteni tisztségüket és megmaradni abban a politikai közösségben, amelynek tagjaként megkezdték munkájukat a parlamentben.

Ha ez a tendencia így folytatódik, akkor négy év alatt az ellenzéki képviselők 60 százaléka eltűnik a süllyesztőben, maradéka pedig kilép frakciójából. 

 

(Kép forrása itt.)