Galló Béla
Galló Béla politológus

Az ájtatos

"Szeressük egymást gyerekek", kivéve persze Orbánt – az ellenzéki kommunikációban megint ez lett a fő panel, miután a kampány kölcsönös kígyó-béka hangzavara elcsendesedett.

Dobrev a maga részéről beilleszkedik e szeretet-cunamiba, a családi munkamegosztásban ő most a jó zsaru, a pofonokat viszont a férjeura adja, aki – szeretet ide vagy oda – evvel nem is késlekedett. Előválasztási diadal? Mit számít az? Hát nem a DK a legerősebb? Majd a tavaszi eredmény fényében megmondom, ki lehet itt miniszterelnök, üzente savanyú arccal bár, ámde határozottan.  

Savanyúsága érthető. Nemcsak mert Dobrev elszállt. Főleg azért, hogy őt, a nagy kombinátort még Karácsony is átvágta. Sokadik „elvszerű” kifarolását produkálva, átpasszolta a labdát Márki-Zaynak, amivel őket is meglepte, márpedig Gyurcsányék nagyon nem díjazzák az ilyesmit. Jobban szeretik, ha náluk a labda, s míg Karácsony esetleges győzelmére akadtak forgatókönyveik, erre aligha. 


Ők is tudják, hogy Márki-Zay felívelésében, finoman szólva némi nemzetközi háttér is sejthető. (Aki holmi összeesküvés-elméletnek tartja e „sejtést”, jobb, ha leteszi a tollat.) Fölrémlik előttük egy ellenzéki kettős hatalom kialakulásának eshetősége, ami kettővel osztaná el minden eddigi erőfeszítésüket. Nem láthatunk Gyurcsány fejébe (se), de mégis releváns a kérdés: vajon mi a jobb nekik? Ha 2022-ben a legerősebb, sőt akár egyetlen ellenzéki pártként maradnak a porondon, hogy aztán 2026-ra kalibrálhassák a nagy visszatérést, vagy ha osztozniuk kell majd a kormányzati hatalmon? Sokan fogadnak az előbbire, de talán súlyosabb érv, hogy a politikában többnyire azért a pillanatot szokás megragadni.     

Mindenesetre a diadalittas MZP a győzelem estéjén sietve jelentette ki, hogy vele, íme, máris az ellenzékváltás köszöntött be. Elhamarkodott mondat volt, ámbár meglehet, hogy tanácsadóinak tudatos szüleménye. Markáns belépőnek szánták, hadd értsen belőle mindenki. A mondat azonban képileg sem stimmelt, a „leváltott” ellenzék bukó „színe-java” ugyanis ott csápolt körötte, ami valamicskét rontott önértékelése hitelességén. Szóval alig telt el még pár perc, és az MZP-Valóság meccs állása máris 0:1.

Mégis téved, aki csak külső praktikákat lát MZP előválasztási diadalában. A jelenségnek van némi folytonossága az utóbbi húsz év történetében. Az elitellenesség, mint politikai kínálat, a civilség, mint kívánatos hangsúly egyaránt magyarázó elem benne: MZP már a 3. generációs bejelentkezés a politika megújítására: a Jobbik és az LMP, majd a Momentum után, most ő áll elő a maga alternatívájával. Vonát annak idején a Spinoza házban húzták csőbe, Schiffer eleve túl intellektuális jelenség volt politikusnak, Fekete-Győr a tudásdeficites, de annál ambiciózusabb közéleti súlytalanság mintapéldányának bizonyult; MZP ezért merőben mással próbálkozik.

Ami tőlük őt megkülönbözteti, az nemcsak a külső menedzsment, hanem kiszámított ájtatossága. Saját pályáján, a keresztény értékek terén hívná ki a Fidesz-KDNP-t, nyilván ezért is esett rá a királycsinálók mérlegelő tekintete. Katolikus regulákhoz igazított házaséletének sokakat viszolyogtató (ti. mi közünk van ehhez?!) kéretlen felmutatása, a „se jobbra, se balra, hanem fölfelé” (de meddig, egészen a légüres szférákig?!) irányuló ideológiai üzenete, a „tiszták koalíciója” (foltos partnerekkel a balján?!) politikai szlogenje mind arra utalnak, nemcsak habituális kitárulkozás ez nála, hanem átgondolt, vagy legalábbis annak szánt koncepció.

Márki-Zay sok-sok fából vaskarikát cipel a hátizsákjában, nehéz lesz civilként, „tisztaként” bűvészkednie. Egy parlamentáris demokráciában csak pártszerűen lehet huzamosan létezni, különben früstökre megeszik. Nem véletlenül tette ki a „hetedik frakció” ügyét rögtön az asztalra, mint ahogy kilátásba helyezte belépését az esélyleső Új Világ Néppártba. Hat szelet helyett hét szeletre vágná az ellenzéki tortát, ha tudja. Minderről mindenekelőtt persze a „leváltott” Gyurcsánnyal tárgyal, s nyilván jól körül is udvarolja. 

Csakhogy Gyurcsány nem az a holló, aki csőréből kiejti a sajtot, ha egy ájtatos ravaszdi megkörnyékezi. 

(Kép forrása: MTI/Mohai Balázs)