Tokaji Gergő Máté
Tokaji Gergő Máté

politológus

Árnyékkormány, árnyékbársonyszék, árnyékország – üdv a multiverzumban

Árnyékkormány – ez az „innováció”, amit a magyaroknak kínál Gyurcsány Ferenc és pártja. Nem tudni, hogy a házaspár látta-e a legújabb Doctor Strange mozit, de viselkedésük egyre inkább arra utal, hogy egy másik univerzumban érzik magukat.
  • Gyurcsány Ferenc hónapok óta készül. „Készülünk” – ez vált a DK pártvezér jelmondatává, amit szinte minden bejegyzése végére odabiggyesztett. Végül pénteken, egy nappal az őszödi beszéd kiszivárgásának évfordulója előtt jelentette be, hogy felkészültek.
  • Gyurcsány pártja felkérte Gyurcsány feleségét, hogy alakítson árnyékkormányt, amit Gyurcsány neje készségesen meg is tesz. „Nemigazország” után érkezik „Árnyékország”.
  • A népakarat vajmi keveset számít az ilyen magas szintű politikai játszótereken, hiszen láthatóan nem hajlandóak tudomásul venni történelmi vereségüket, mindenáron el akarják (legalább) játszani, hogy ők vannak a kormányrúdnál.
  • A szembenézés (amely egykoron Gyurcsány Ferenc egy írásának címe volt a pártlapként működő Népszabadságban) néhány kivételtől eltekintve elmaradt, ahogy az előző négy választás alkalmával is. De még azok a szereplők is, akik önkritikusan viszonyulnak saját teljesítményükhöz, két szónoklat között nem veszik észre, hogy Gyurcsány bedarálta őket.
  • Régi bűnnek hosszú az árnyéka – tartja a mondás, de vajon a régi bűnök árnyéka ma is rávetül Gyurcsány-házaspárra?

Gyurcsány Ferenc hónapok óta készül. Közösségi oldalán írt bejegyzéseinek java részét rendszeresen a „Készülünk.” mondattal zárta. Egy nappal az őszödi beszéd kiszivárgásának évfordulója előtt végül bejelentette, mire készül.

Először talán kezdjük az új fejleménnyel: Gyurcsány pártja felkérte Gyurcsány nejét – ez már önmagában is elmenne egy kabaréjelenetnek –, hogy alakítson „árnyékkormányt”. A pártelnök felesége elfogadta a kérést és árnyékkormánya élén „majd ő megváltja Magyarországot”.

Az, hogy a Demokratikus Koalíció nem más, mint a kommunizmusban kierőszakolt befolyás visszaszerzésére irányuló életre hívott alakulat és a Gyurcsány-házaspár próbálkozása az abszolút hatalom megszerzéséért – félreértés ne essék –, nem az ország kormányzásáért, eddig sem volt titok.

A DK nem más, mint az morálisan és politikailag egyaránt megbukott Gyurcsány Ferenc politikai túlélőkészlete.

Az, hogy nejét nyilvánosan is bevetette pusztán annak jele, hogy már nem is akarja leplezni, milyen garnitúra visszatérést tartják kívánatosnak.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Csakhogy az emberek másképp döntöttek, és április 3-án és nem adtak nekik még egy esélyt.

A népakarat nem őket tartotta érdemesnek vezetésre, ezért szembeköpik azt, és igenis kormányozni akarnak, még ha játékból is. Szónokolnak a demokráciáról, annak értékeiről és harcos védelmezőiként tűnnek fel, ha forog a kamera. Szavakban. De nem tettekben.

Dobrev még a sajátjai által gründolt előválasztáson sem tudta sikerre vinni, kikapott egy olyan embertől, aki nemegyszer egyik mondatával üti a másikat. Ezt sem sikerült megugrani. Nem tetszik a népakarat, de még a szavazóik akarata sem.

Külön érdekesség, hogy a baloldali előválasztás első fordulója előtt sorra láttak napvilágot olyan közvélemény-kutatások, melyek a jelöltek elutasítottságát is mérték. Utóbbi tekintetében Dobrev Klára a maga 39 százalékával magasan a legelutasítottabb miniszterelnök-jelölt aspiráns. A második legelutasítottabb jelölt a Momentum azóta megbukott elnöke, Fekete-Győr András volt, 22 százalékkal lemaradva Gyurcsány neje mögött a népszerűtlenségi versenyben a Medián mérése szerint.

Ezért Dobrev érdekében új vívmánnyal, szemfényvesztéssel álltak elő: árnyékkormány.

Gyurcsány idején megtapasztalhattuk, milyen is az, ha valaki Magyarország helyett „Nemigazországot” vezet, most neje mutatja be, miként is kell „Árnyékországot” vezetni.

Ám mielőtt továbbmennénk, gondolkodjunk el azon, miért éppen „árnyék” kormányt alakít a Gyurcsány-házaspár. Esetleg Gyurcsány nejének „kormánya” a jelenlegi árnyéka lehet csupán? Annak szánják?

De ha vesszük a fáradságot és felcsapunk egy szótárat, ott az árnyék címszó alatt van egy sokkal érzékletesebb leírás is: erkölcsi homály, becstelenség.

Példát is hoz a szótár: „Ezen tett nagy árnyékot vet hírére, nevére”. Nos, ezzel vissza is kanyarodtunk a kiindulóponthoz, amely nem más, mint Gyurcsány Ferenc, akinek hírére hosszú árnyékot vetett kormányzása, hazugságai és az ország tönkretétele – régi bűnnek hosszú az árnyéka, ahogy mondani szokás.

(Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Mi ez, ha nem a demokratikus alapelvek, a népfelség elvének és szabad választásoknak szembeköpése? Nem beszélve arról, hogy a társadalomnak minden bizonnyal századrangú kérdés, hogy az Apró-villában Ferenc és Klára épp milyen politikai cselekvésnek álcázott bábszínházat találtak ki.

A baloldalon a választás után a nyilvános önkritika eszközével élő szereplők azt azonban két szónoklat között nem vették észre, hogy Gyurcsány az elmúlt évtized során módszeresen ledarálta őket és a legerősebb ellenzéki párttá nőtte ki magát, jórészt a baloldali politikusok teljes alkalmatlansága miatt.

Elvétve ugyan, de voltak önkritikus baloldali hangok, akik arról beszéltek, hogy a demokrácia lényege, hogy az emberekkel foglalkozzanak. Erről szól a képviseleti demokrácia, melyben immáron harminc esztendeje élünk. Hogy a politikus képviseljen minket, az érdekeinket, segítsen vágyaink megvalósításában azzal, hogy egy olyan ország építésében segít, amelyben mindenki megtalálja a maga helyét.

Gyurcsányék nem ezt teszik.

Színházdasdit játszanak, elszórakoztatják egymást azzal, hogy semmitmondó miniszteri címeket osztogatnak egymás között.

(Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Mint ebben az országban sokan mások, e sorok írója is járt óvodába, mi ott játszottunk különböző szerepjátékokat. Volt saját Luke Skywalkerünk, Pókemberünk, Batmanünk és ki tudja még, hányféle szerepet osztottunk magunkra.

Megvan mindennek a helye és ideje, de amikor egy jó javadalmazással bíró európai parlamenti képviselő és szintén jól fizetett párttársai ezt teszik érdemi munka helyett, nos, mondjuk úgy, hogy az óvónéni nem lenne elnéző.

Ezeket az embereket azért fizetik, fizetjük, hogy értünk cselekedjenek, értünk dolgozzanak, minket képviseljenek. Ehelyett azt kell látnunk, hogy Brüsszelben minket támadnak és szüntelenül harsogják, hogy diktatúra, elnyomás van.

Valóban párhuzamos univerzumokban élünk. Multiverzumban. Az őrület multiverzumában.