Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Amerika választ

“A szabadság földje, a bátrak hazája.” Az amerikai himnusz refrénje jól mutatja, miről döntenek az amerikaiak: A szabadságról. Make America Great Again!

A mainstream elit azt hitte, hogy Donald Trump elnökké választása egy “véletlen”, amit a mostani elnökválasztáson majd helyre tudnak hozni. Ahogy négy éve a Brexit megteremtette az EU alternatíváját, úgy teremtette meg “nagyban” Trump elnök a Kínának kedvező spontán globalizáció alternatíváját.

Mivel a globalizáció jelenlegi formája nyugaton már csak a multiknak, spekulánsoknak és az általuk kitartott transznacionális (politikai, tudományos, NGO és média) eliteknek kedvez, egy működőképes alternatíva idővel vonzóvá válhatna és véget vetne az alternatíva nélküliség (TINA) neoliberális dogmájának.

Az angolszász világban ötszáz éve gyorsabban járnak az órák. Ami ott történik, idővel nálunk is valóság lesz. Pontosabban Európában, hiszen Steve Bannon szerint Magyarország már 2010 óta az új irányba tart, mivel “Orbán Viktor Trump volt Trump előtt”, vagyis azt a patrióta és szuverenista politikát valósítja meg, mint 2017. január 20-a óta Trump elnök.

Ez nem Photoshop.


Miről szól Trump politikája? Nekünk, magyaroknak ismerős a nemzeti önbecsülés helyreállítása, a “Merjünk kicsik lenni!” után a történelmi sikerek felidézésére épülő nemzeti büszkeség, ami erőt ad az őseinkhez képest kisebb megpróbáltatások leküzdéséhez.

Trump elnök politikájának középpontjában a politika primátusa áll, hiszen a szavazók a döntést a választott vezetők kezébe adták, nem a médiának, NGO-knak, vagy az őket pénzelő multiknak és spekulánsoknak. A politika kezd felszabadulni a senki által meg nem választott tudományos és média elitek, hálózatok uralma alól. Ehhez a politika közvetlen kapcsolatot keres a szavazókkal, amit a közösségi oldalak fura urai próbálnak is korlátozni.

A politikusok akkor tudnak jól dönteni és döntéseiket megvalósítani, ha vannak eszközeik. A neoliberális mainstream ezeket az eszközöket előbb privatizálta, majd úgy optimalizálta, hogy az ellenőrzés továbbra is a multik és “befektetők” kezében maradjon. Naná, hogy Soros!

Obama elnök csak beszélt Amerika újraiparosításáról, Trump elnök a globalista kereskedelmi egyezmények felmondásával és újak megkötésével elkezdte a munkahelyek visszatelepítését. Ma már nem “magától értetődő", hogy az amerikai piacra szánt autókat Mexikóban kell gyártani.

Itt értjük meg, hogy a médiaellenszél dacára miért mennek ki tízezrek a MAGA Victory Rally-kre, vagy vesznek részt országszerte hajós, autós és gyalogos békemeneteken. Trump elnök ugyanis visszaadta nekik az amerikai álomba vetett hitet, hogy nem csak a középosztálybeli sufnituningból lesznek milliárdosok, hanem egy (legális vagy legalizált) bevándorló gyermeke is lehet sikeres és jó amerikai.

A demokraták nem értik, hogy a katolikus és abortusz-ellenes latinók; a járvány előtt soha nem látott számban dolgozó feketék; a békemegállapodásnak és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezésének örülő brooklyni zsidók; az egyneműek házasságát elutasító evangéliumi keresztények; a fosszilis energiaiparban munkahelyükért aggódó munkások; vagy éppen az eddig békés elővárosokban tobzódó csőcseléktől félő középosztálybeliek miért szavaznak Trumpra.

Nem értik, hogy a vidéki Amerika miért nem lelkesedik az adókedvezmények eltörléséért; a rendőrség gyengítéséért; a zöld fordulatért; vagy az ország járvány miatti teljes leállásáért. A fake news CNN-t és az előszavazás számait nézve úgy tűnik, hogy Trump elnöknek jó esélye van egy második ciklusra. A demokraták, mint Hitler a bunkerben, szalmaszálakba kapaszkodnak: a feketék és az elővárosi diplomás fiatalok voksaiban bíznak. Más nem nagyon maradt nekik, miután egy gyenge jelölttel és szélsőségesen szocialista programmal indultak. Azt hitték, a mainstream média támogatása elég lesz.

A Trump elnök melletti lelkesedést és híveinek elszántságát látva Európa is reménykedhet. Ahogy az amerikai forradalom is átcsapott a vén kontinensre, úgy Trump elnök remélhető újraválasztása is megerősíti Nyugat-Európában a szuverenista pártokat. Más nyelvet beszélünk ugyan, de a szabadságot jobban szeretjük, mint a globalizációs mázzal leöntött egyenlősdit.

(Kép forrása: itt.)