Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Amerika hangja

Colleen Bell nagykövet beszéde után a baloldali sajtó címlapon számolt be az Orbán-kormány és az Amerikai Egyesült Államok újabb konfliktusáról. Korai volt az örömük.

A hazai liberális tábor előszeretettel beszél magyar-amerikai konfliktusról, diplomáciai háborúról, úgy festve le a helyzetet, mintha az Orbán-kormány az Amerikai Egyesült Államok egészével állna konfliktusban. Sőt, az erősebb fantáziával megáldottak egészen addig a feltételezésig eljutottak, hogy a magyar kormány Obama elnök megbuktatására törekszik (ennek fordítottját persze merő fikciónak és összeesküvés-elméletnek bélyegzik).


A valóság azonban árnyaltabb az Orbán-kormány vs. Amerikai Egyesült Államok képletnél, ahogy ezt számos a tengeren túlról érkező hír bizonyítja. Az amerikai Kongresszus Külügyi Bizottságának egyik legutóbbi ülésén a migrációs krízis kapcsán például számos republikánus képviselő kiállt Magyarország és a magyar álláspont mellett, sőt, több demokrata képviselő is hangsúlyozta az Európát sújtó kontrollálatlan illegális bevándorlás biztonsági kockázatait. És amikor azt olvassuk, hogy ez és ez a republikánus képviselő felszólalt hazánk mellett, jusson eszünk: habár Barack Obama személyében a Demokrata Párt adja az USA elnökét, a Republikánus Pártnak a törvényhozás mindkét házában többsége van – vagyis véleményük messze nem elhanyagolható.

Legutóbb például az amerikai politika egyik meghatározó, köztiszteletben álló szereplője, Patrick J. Buchanan, a Republikánus Párt korábbi elnökjelölt-aspiránsa foglalt egyértelműen állást a magyar kormány bevándorlás-politikája mellett. A The American Conservative hasábjain megjelent, „Túlélheti-e Európa az Európai Uniót?” című írásában Buchanan Orbán Viktort idézi, amikor felhívja az amerikai közvélemény figyelmét arra: az Európába özönlő migráció alapjaiban különbözik az USA felépítéséhez hozzájáruló bevándorlási hullámtól. Az amerikai politikus leszögezi: amíg Európa határai nyitva állnak, addig migránsok milliói, sőt, tízmilliói fognak elindulni Európa felé. Ismerős mondatok, ismerős gondolatok. Végül, a magyar miniszterelnök korábbi megszólalásaira reflektálva Buchanan felteszi a kérdést: mi fogja összetartani Európát, ha muszlimok, arabok, ázsiaiak és afrikaiak telepítik újra országait? Talán a szabadkereskedelem?

Mindezek alapján jól látszik: az ellentét nem az Orbán-kormány és az Amerikai Egyesült Államok között feszül. Közelebb állunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy a magyar kormány az amerikai Demokrata Párttal, azon belül is egy fundamentalista-liberális kisebbséggel áll konfliktusban.

(Colleen Bell a Budapesti Corvinus Egyetemen.)

Ez az ellentét azonban független Amerikától. Kontinenstől, országtól, földrajzi helyzettől függetlenül harc folyik azok között, akik a bevándorlók korlátlan befogadását és szervezett letelepítését propagálják, és akik szeretnék megőrizni Európát olyannak, amilyennek most ismerjük.

Amerika hangja tehát nem egyszólamú. A Colleen Bell-féle vehemens kritika csak egy vélemény a sok közül.