Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Alapjövedelem: kommunizmus újratöltve

A baloldal ismét felelőtlen ígérgetéssel próbálna választást nyerni: a száz napos programok helyett most a feltétel nélküli alapjövedelem a kampányszlogen.

Van egy talpra álló magyar gazdaság. Alacsony infláció, csökkenő munkanélküliség, növekvő foglalkoztatottság, kiemelkedő GDP-növekedés. Vége a megalázó túlzott deficit eljárásnak, fenntartható pályára állt az államadósság. Az állam végre nem hiteleken tengődik, bővül hazánk mozgástere. Hasonló a helyzet, mint az első Orbán-kormány idején volt, a 2002-es választások előtt.

A baloldal pedig már megint ész nélkül szétosztaná az elmúlt évek munkájából megtermelődő plusz nemzeti jövedelmet, a választási győzelem reményében. 2002-ben a 100 napos programokkal sikerült elcsavarniuk a választók fejét, most pedig a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányolnak. A forgatókönyv ugyanaz: vegyük el a pénzt a középosztálytól, és szórjuk a nép közé. Aztán, ha elfogyott a pénz, vegyünk fel hitelt – aztán még több hitelt, és még több hitelt – és azt is szórjuk a nép közé. Végül pedig az egészet fizetessük vissza az egész országgal.


A feltétel nélküli alapjövedelem abszurditása még a Párbeszéd Magyarországért párt tanulmányából is ordít. Miközben az alapjövedelem- honlapon a párt leszögezi, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez nincs szükség a „szociális és lakossági szolgáltatások megnyirbálására”, a tanulmányukból kiderül: még sincs ingyen kenyér. A PM tervei szerint az alapjövedelem bevezetésével megszűnne a családi adókedvezmény (9. oldal), a közmunka –program (10. oldal), a gyes, a gyet, és az egyéb anyasági támogatások, valamint a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatás (19. oldal). És habár a párt azt is állítja, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez „nincs szükség az áfa, a járulékok, a jövedéki és helyi adók emelésére”, a vitairat későbbi részében a következő megszorításokat találjuk: a társasági adókedvezmények szűkítése, jövedékiadó-emelés (20. oldal), közbeszerzési különadó, területalapú földadó, progresszív adózás bevezetése (felső adókulcs visszavezetése) (21. oldal), stb.

(Kép forrása: itt.)

Az alapjövedelem mellett ágálók visszavinnék az országot a 2010 előtti korszakba. Amikor könnyebb volt segélyből megélni, mint munkából. Amikor az uniós statisztikákban Magyarország nem a kiugróan jó gazdasági növekedésével, hanem rekord alacsony foglalkoztatással és rekord magas munkanélküliséggel szerepelt. Az elmúlt 5 év kormányzása éppen a „segély helyett munka” elv megvalósításáról szólt. Megelégeltük az Unió sereghajtói-szerepet, és megelégeltük, hogy a felelőtlen kormányzati költekezés miatt Magyarország a markát tartva kullogjon hol az EU-hoz, hol az IMF-hez.