Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Akkor most illegitim a francia választások eredménye?

A francia választások tanulságai.

A hazai baloldal nagyon örül Macron első körös győzelmének. Az előrejelzések szerint az egy hét múlva esedékes második fordulóban Macron pártja meg fogja szerezni a képviselői helyek 70 százalékát. A francia nemzetgyűlési választásoknak több tanulsága is van:

A franciáknak csont nélkül sikerült beadni azt, ami korábban a magyaroknak nem tudtak. Macron ügyesen játszotta el azt a szerepet, amiben Bajnai kudarcot vallott: jó ütemben vált le a totális népszerűtlenségbe süllyedt Szocialista Pártról, és elhitette a francia választókkal, hogy ő a nagy reformer. Ez az, ami Magyarországon nem sikerült Bajnainak.


Macron pártja a szavazatok 32 százalékával meg fogja szerezni a mandátumok 70 százalékát. Magyarországon ma azok lelkesednek a leghangosabban Macron győzelméért, akik itthon egy a franciánál sokkal arányosabb választási rendszert igazságtalannak tartanak.

A nemzetgyűlési választás első fordulós eredményéhez hozzátartozik az is, hogy a részvétel nem csak nyugat-európai, de még magyar mércével is rekord-alacsony volt. A választásra jogosultak alig 50 százaléka vett részt a voksoláson – ez történelmi mélypont az V. Köztársaság választásainak sorában.

Mégsem nevezi senki Macron kormányát antidemokratikusnak, senki sem kérdőjelezi meg a francia Nemzetgyűlés legitimitását. Talán még az antiszemita Zagyva György Gyulát újabban felkaroló Gulyás Márton sem.