Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Aki nincs velünk...

Nem csak a közös párizsi tüntetésről készült fényképeken feszül kínos távolság a vezető nyugat-európai politikusok és a polgárok között.

Az európai egységet hivatott demonstrálni a január 7-i párizsi terrortámadásokat követő közös tüntetés, a „Köztársasági Menet”. A terrorizmus elleni tiltakozást mintegy 40 ország állam- és kormányfője vezette, akik mögött 1,5-2 milliós tömeg vonult. Szintén az európai összetartást szimbolizálta a „Je suis Charlie” jelmondat, vagyis hogy a terrortámadás után mindenki Charlie lett – illetve statáriumot hirdettek azok ellen, akik nem a megfelelő módon vagy nem a kellő mértékben vallották magukat Charlie-nak. George W. Bush szavai reneszánszukat élik: „aki nincs velünk, az a terroristákkal tart”.


A január 11-i megemlékezés pátosza azonban nem tarthatott sokáig. Már a közös európai demonstráció után néhány órával felvetődött, hogy az Egyesült Államok miért nem képviseltette magát magasabb szinten a tüntetésen, később pedig illúzióromboló fotók jelentek meg az eseményről, amelyeken jól látszódott az államfők és a tüntető tömeg közti távolság.

Az utóbbi napok hírei azt mutatják, hogy ez a távolság nem csak a fizikai térben létezik. A párizsi terrortámadás napirendre emelt olyan ügyeket – a szólás- és sajtószabadság határai, a bevándorlás problematikája – amelyekben mélységesen megosztottak mind az európai polgárok, mind az Unió vezető politikusai.

Miközben Angela Merkel arról beszél, hogy „az iszlám Németország része”, Németország utcáin a Pegida mozgalom heti rendszerességgel szervez több tízezres tiltakozásokat Európa iszlamizációja ellen. A német társadalom megosztottságát jelzi, hogy szintén több tízezren tüntetnek a Pegida mozgalom és az idegengyűlölet ellen. Tízezres tüntetésre tízezres ellentüntetés a válasz – nem éppen az egység jele.

Hollande elnök nyilatkozatai sem mutatnak sok rokonságot a francia közvéleménnyel. A francia elnök szerint a Mohamed-karikatúrák a sajtószabadság szerves részei, Franciaország pedig egy egységes ország, egységes lakossággal. Ezzel szemben a legfrissebb közvélemény-kutatások sokkal inkább egy megosztott Franciaországról árulkodnak. Az IFOP felmérése szerint a franciák 42 százaléka ellenzi a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, és 50 százalékuk szerint korlátozni kellene a szólásszabadságot is. Mindemellett a franciák több mint 80 százaléka megfosztaná francia állampolgárságától azokat a kettős állampolgárokat, akik terrorcselekményeket hajtanak végre Franciaország területén. A számok azt mutatják, hogy „Je suis Charlie”-ügyben a franciák is megosztottak, hát még Európa többi része.