Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A Válasz Online trükkje?

A Válasz Online szerint a termékenység növekedése a régiónkra jellemző trend, Magyarország csak sodródik azzal az árral, amely körülöttünk már mindenkit elragadott korábban. Lássuk a számokat.

Orbán trükkje? – Támogatással vagy nélküle, térségünkben mindenütt nő a termékenység címmel közölt cikket a Válasz Online. Élő Anita, a cikk szerzője a következőt állítja: 

Az Orbán-kabinet egyik sikere a családtámogatási rendszer, amelynek révén a termékenység 1,24-ről 1,59-re emelkedett az elmúlt években. Csakhogy ugyanez a tendencia megfigyelhető Oroszországtól Lengyelországon át Romániáig a volt szocialista országok körében. Sodródunk az árral, és ezt állítjuk be sikerként? Regionális trendet? A Válasz Online arra jutott: valóban az egész régióra jellemző hullámról van szó, de nem könnyű felkapaszkodni rá. Magyarországnak sikerült legutoljára.

Tehát, Élő Anita szerint a termékenység növekedése a régiónkra jellemző trend, Magyarország csak sodródik azzal az árral, amely körülöttünk már mindenkit elragadott korábban.


Ennek igazolására az alábbi adatokat ismerteti az újságíró: 

 

Az adatok kiválasztása nem tűnik teljesen logikusnak, hiszen míg a cikk az Orbán-kormányt veszi célba, addig a többi, példaként felhozott ország esetében nem ugyanannak az időszaknak az adataival számol. A választott dátumokat és adatokat böngészve az a benyomása támad az embernek, mintha nem is egy időszak elemzéséről lenne szó, mintha egy már eleve meglévő koncepcióhoz (vannak, akik ezt propagandának neveznék) kerestek volna olyan számokat, amelyek alátámasztják azt. 

Ha a Válasz Online egy korrekt elemzést szeretett volna közölni, akkor több országot is megnézett volna, illetve azonos időszakot vett volna alapul. Így valóban fény derült volna arra a kérdésre, hogy eredményes-e a magyar családpolitika, vagy csak egy rajtunk kívül álló folyamatról van szó. 

Lássuk a számokat: 

Ha megvizsgáljuk a 2003-2020 közötti időszakot, akkor világosan kiderül, hogy:

  1. A 2003-2011-es időszakban a térségben mindenütt növekedés volt, nálunk (és a szerbeknél) visszaesés.

  2. Az Orbán-kormány 2011-re a többi országtól messze elmaradva, a legkisebb termékenységi növekedési rátát örökölte.

  3. 2020-ra Magyarországon a legnagyobb a növekedés, abszolút számokban már csak két ország előz meg minket.

  4. 2011 óta Horvátországban nem volt növekedés, Ausztriában, Lengyelországban csupán csekély és lassuló növekedés volt. A Európai Unióban és az eurózónában visszaesés következett be.

Tehát, a 2011-es utolsó helyről indulva úgy produkálta Magyarország a legnagyobb termékenységi növekedést, hogy a környező országok többsége nem tudott hasonló pályára állni.

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor még egyszer ennyi idő alatt úgy sikerülhet elérni az áhított 2-2,1-es termékenységi rátát, hogy rajtunk kívül csak két ország képes erre, miközben a többi ország továbbra sem tud kitörni a demográfiai csapdából. Már csak az a kérdés, hogy hol tarthatna ma Magyarország, ha 2011-ben nem az utolsó helyről indult volna?