Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A szocialisták esete az áfacsökkentéssel

Az MSZP lassan kezd hasonlítani a Bud Spencer filmekből ismert kicsi kopasz emberre, aki, miután már kiütötték a verekedésben, visszajön még egy pofonért, amit végül magának oszt ki.

Senki sem szeret áfát fizetni. Ez világos. A magyar adórendszer az elmúlt években a jövedelemadó csökkentésének irányába mozdult el, magasan tartva a fogyasztási adót. Szerintem ez helyes, de lehet róla értelmes vitát folytatni.

Az viszont, hogy az MSZP kilenc év után ismét elővetette az áfacsökkentés témáját, inkább tűnik önsorsrontásnak, mint megalapozott politikai tervnek. Mármint a részükről.


Történt ugyanis, hogy az a szocialista párt, amelyik kormányzása alatt kétszer emelt drasztikusan áfát (először 15-ről 20%-ra, majd 20-ról 25%-ra), az utóbbi hetekben az áfacsökkentés élharcosaként próbált előlépni, és a kormányzat áfacsökkentését „kóklernek” nevezte.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Vakmerő kijelentések ezek a szocialisták részéről.

2006 januárjában, a parlamenti választásokra készülve az MSZP áfacsökkentési kampányba kezdett, Gyurcsány a választási hajrában leszögezte, „nem lesz itt kérem szépen semmiféle áfaemelés ősszel”, majd, akkor még sokak meglepetésére, 2006 júniusában már áfaemelést jelentett be a szocialista kormány. 2006 szeptemberében a 15%-os áfakulcsot 33 százalékkal emelték meg. 2009 januárjától az akkor már 20%-os áfakulcs további 25%-kal nőtt.

Mindezek fényében én a helyükben nem feszegetném a témát.