Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A Soros-plakát ügyről

Végre-valahára Soros György is megszólalt plakát-ügyben.

Így magától az érintettől tudhattuk meg, hogy a magyar kormány plakátjai növelik az antiszemitizmust. Szóval ez már hivatalos. Vitának itt nincs helye.

Vagyis Soros Györgyöt nem lehet kritizálni, mert az automatikusan növeli az antiszemitizmust. Ezt a logikát következetesen képviselve az ellenzéknek nem szabadna támadnia Farkas Flóriánt sem, mert az fokozza a cigányellenességet, és fel kellene hagynia a Rogán Antal elleni lejárató kampánnyal, mert az a vend-gyűlölet elharapózásához vezet.

Egy plakát, amely nem kelt gyűlöletet, hanem szeretetteljes vitára invitál.


Az ügy arra is rávilágít, hogy a budapesti értelmiség jobban tudja, mi antiszemitizmus és mi nem az, mint az izraeli miniszterelnök, Köves Slomó vagy az askenázi főrabbi. Utóbbiak ugyanis, mint ez most kiderült, nem hiteles szószólói a zsidóságnak, ellentétben azzal a Soros Györggyel, aki dollármilliókat költ Izrael állam lejáratására.

Ez a vita engem kísértetiesen emlékeztet a két évvel ezelőtti plakátkampány körüli hisztériára. Az ellenzéki média akkor azt állította, hogy az illegális bevándorlással foglalkozó plakátok gyűlöletkeltők és fokozzák a „menekültekkel” szembeni ellenérzéseket. Már akkor se értettem, mi abban a gyűlöletkeltő, ha valakit felszólítunk arra, hogy tisztelje a kultúránkat, ami legalább olyan érthető elvárás, mint az, hogy ne robbantsanak fel.  

Szerencsére a gyűlöletkeltés vádját ma már empirikus alapon is cáfolhatjuk az alábbi két, a Századvég európai közvélemény-kutatásából származó grafikonnal:

Ön szerint az alábbi állítás inkább igaz vagy inkább hamis? A bevándorlás megengedése megváltoztatná országának kultúráját, identitását.

Meglepő, de az európaiak döntő többsége (59 százalék) épp úgy fél az illegális migráció következményeitől, mint a liberális média által agymosottnak tartott magyar átlagember.

Eszerint a tömeges bevándorlás megváltoztatja országuk és Európa kultúráját – ez a vélemény tehát nem magyar-specifikus, és nincs is sok köze az Orbán-kormány két évvel ezelőtti plakátjaihoz. 21 európai országban többségben vannak azok, akik egyetértenek az állítással. A legnagyobb mértékben nem is a magyarok, hanem az osztrákok (76 százalék) és a hollandok (74 százalék) gondolják úgy, hogy a migráció megváltoztatja országuk kultúráját. Bár a kutatás során azt nem kérdeztük, hogy ennek örülnek-e, de vélhetően azért nem. De lássunk egy másik grafikont!

Ön szerint az alábbi állítás inkább igaz vagy inkább hamis? A bevándorlási hullám növeli a terrorizmus veszélyét az Ön országában is.

Az egyetértés ebben a kérdésben még erőteljesebb: az európai állampolgárok kétharmada (66 százalék) szerint a bevándorlás és a terrorizmus között egyértelmű kapcsolat van. A csehek 86 és a németek 70 százaléka gondolja azt, hogy az illegális migráció növeli a terrorveszélyt. Egyetlen kivétellel minden európai ország lakosságának többsége egyetért az állítással. Minden valószínűség szerint a bogarat nem Orbán Viktor ültette el a több mint 300 millió európai polgár fülében, hanem a tapasztalatok alapján ítélnek.

Sorossal tehát egyáltalán nem a származása a probléma, hanem az, amit tesz, és ha a magyarok nem kedvelik, akkor az a tetteinek és nem a származásának szól. Aki pedig olyan hülyének vagy aljasnak gondolja a magyar embert, hogy a Sorossal szemben megfogalmazott éles kormányzati kritika automatikusan zsidógyűlöletbe csap át, azt nehéz másnak nevezni, mint magyargyűlölőnek.

 

(Kép forrása itt.)