Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

A nyílt társadalom vége

Hosszú évek óta szól a mantra, hogy Hollandia Európa mintaországa, a liberalizmus fellegvára. Mindenki számára követendő példa, ahol a szabadság és a béke a maga valójában teljesedhet ki.

Képzeljük magunk elé a tipikus hollandot! A ’90-es években Harry Enfield híres komédiájában így festett a kép: egy meleg amsterdami rendőr társával füves cigit szív a járőrautóban, és a holland liberalizmus csodájáról elmélkedik.

Ez a kép azonban úgy tűnik, mára megváltozott. Hogy, hogy nem, éppen ebben az országban kezdett most bevándorlásellenes kampányba az országot menedzselő liberális kormányfő, Mark Rutte, és pártja, a VVD – Szabadság és Demokrácia Néppártja. (A név megtévesztő, hiszen a párt az Európai Parlament Guy Verhofstadt vezette liberális frakciójához tartozik.)

(Rutte bevándorlásellene kampánya)


Megtörtént a lehetetlen. De miért éppen most?

A válasz egyszerű. Március 15-én, vagyis másfél hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Hollandiában. A közvélemény-kutatásokban pedig rekordokat dönt a bevándorlásellenes Geert Wilders és pártja, a Szabadságpárt népszerűsége. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Wildersék fogják nyerni a választásokat. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Wilders lesz a kormányfő – ilyen ez a jó kis holland választási rendszer – de ő fogja uralni a holland törvényhozást.

Igen, mindez a liberalizmus fellegvárában történik. A hollandok ugyanis bármennyire is liberálisok (vagy éppen nem azok), féltik az életformájukat. Nem tetszik nekik a kontrollálatlan illegális bevándorlás, és valahogyan a mecsetek látványával sem tudtak úgy igazán megbarátkozni. Így, bármennyire is illiberális és politikailag inkorrekt, egyre többen voksolnának Wildersékre. Ma már többen, mint bármelyik másik pártra.

A számokat látva a miniszterelnök, Mark Rutte pánikba esett, és bevándorlásellenes kampányba kezdett. A VVD hirdetést tett közzé a holland napilapokban, Rutte üzenete pedig így szól: Azoknak az embereknek, akik „nem hajlandóak alkalmazkodni, és bírálják az értékeinket”, „normálisan kell viselkedniük, vagy el kell menniük”.

Akár úgy is fogalmazhatott volna: „Ha Hollandiába jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat és a törvényeinket!” Jól emlékszünk még, milyen reakciót váltott ki a magyar kormány bevándorlásellenes plakátkampánya. Teljes fordulatszámon pörgött a nácizás, fasisztázás, rasszistázás. A nyugati sajtó meggyújtotta az inkvizíció máglyáit, a hazai balliberális média pedig infantilis bevándorláspárti kampányba kezdett.

És most ugyanazt mondja a holland miniszterelnök, mint amit a magyar kormány másfél évvel ezelőtt – Rutte persze ezt nem meggyőződésből, hanem politikai haszonszerzés céljából teszi, mert félti pozícióját a Szabadságpárttól.

Wilderséknek pedig, úgy tűnik, nem kell kormányra kerülniük ahhoz, hogy érvényesítsék politikai akaratukat. Hosszú ideig egyik kormány sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy mit gondolnak a választópolgárai. Ilyen az, amikor a nyílt társadalom utópiáját felváltja a valódi demokrácia.