Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

A német kommentelők nem féltik a magyar demokráciát

Az Országgyűlés által elfogadott vírustörvény kapcsán a nyugati mainstream média ismét elkezdte félteni a magyar (és lengyel) demokráciát. A Die Welt megszólaltatta Jean Asselbornt, Luxemburg külügyminiszterét, aki szerint “Magyarországot politikai karantén alá kell helyezni”. A német kommentelők többsége azonban más véleményen van.

A német nyelvű mainstream médiában még a járvány hírei uralják a szalagcímeket, az eurozónán belüli transzferuniót megnyitó Corona-kötvények körüli vita a gazdasági lapokban és második nyilvánosságban zajlik. Érthető, ha a “közszolgálati” adók és a mainstream alig foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy az Európai Központi Bank 2012 óta már közel kétezer milliárd euróért vásárolt kötvényeket, amit most egy €750 milliárdos programmal folytat.

Az eurózóna déli országai azonban nem akarnak a görögök sorsára jutni, ezért a jóléti status quo megőrzésére neoliberális megszorítások feltétel nélkül elkölthető pénzt követelnek az eurozóna északi országaitól. Az akár ezer milliárd eurós új kötvénycsomag 27 százalékáért (plusz a fizetésképtelen déliek kieső részéért) a német adófizetők szavatolnak. Berlin szokás szerint a “fukar" osztrákokkal és hollandokkal mondatja ki a nemet, bár mindenki sejti, hogy végül úgyis engedni fognak. Közgazdászok szerint ez olyan, mint a drog: az egyre nagyobb dózisoknak egyre kisebb a hatása.

Ebben a környezetben nyúlnak a “jó tollú és függetlenobjektív” német újságírók a demokráciaféltés témájához, amit hol Lengyel-, hol Magyarország példáján gyakorolnak. Most éppen a Magyarországot mindig szívesen támadó Jean Asselbornt találták meg, aki szerint “Magyarországot politikai karantén alá kell helyezni”. Az európai Zöldek költségvetési szóvivője a hazánknak járó uniós kifizetések felfüggesztését javasolta. Szemle a hozzászólásokból:

Oliver: Végre talált valamit az EU, ahol cselekvőképességet és határozottságot tud felmutatni. Az utóbbi hetekben ugyanis más téma állt a fókuszban. Már el is felejtettem, hogy “Brüsszel” egyáltalán létezik.

A magyar emberek által választott képviselők döntöttek.


Ralph: Az első, amit Ursula von der Leyen az EU-ban tett az a klíma vészhelyzet kikiáltása volt, amivel de facto hatályon kívül helyezte a demokráciát.

Thomas: Asselborn pontosan tudja, hogy az Orbán Viktor típusú vezetők nem sokáig tűrik meg Luxemburg különleges (adóparadicsomként élvezett - KZ) szerepét.

Ida: Luxemburgot, Hollandiát és Írországot kéne karantén alá helyezni, amelyek megengedik a nagymértékű adóelkerülést. Ami pedig Magyarországot illeti, nos rengeteg magyar szavazott a Fideszre.

Heinrich: Jean Asselborn egy olyan állam külügyminisztere, amely más államok adójának lenyúlásából él jól. Meglepő, milyen sokat nyilatkozik a német médiában. Tudtommal 12 olyan német város van, amelynek több lakója van, mint Luxemburgnak. E városok polgármestereit sem kérdezik, joggal, ilyen gyakran.

Franz: A parlament nélkül kormányozni? Ezt mi jól ismerjük a kirakat demokráciánk és kirakat kancellárnőnk példáján.

Megbüntetnénk Orbánt és támogatjuk Erdoğant?

Alexis: A vírus elleni küzdelemben Lengyel- és Magyarország élen jár. Ott a nyugati országokkal ellentétben nem áldozzák fel az öregeket és gyengéket. Az EU-val ellentétben Magyarország demokratikusan legitimált.

Jürgen: Mi hibás Asselborn mondatában? A válság örve alatt Magyarország diktatúrává válik, amit az EU még finanszíroz is. Ezt nem szabad folytatni, szigorú szankciók kellenek, amíg az ország vissza nem tér a demokratikus szabályokhoz.

Manfred: @Jürgen Mit értesz demokrácia alatt? Ugye nem azt, ami Brüsszelben zajlik?

Patrióta: Pont az olyan közép-európaiak, mint a magyarok és lengyelek teljesítenek politikailag jobban, mint a feltételezett “demokráciaismerők”. E két ország gazdasági növekedése az EU-átlag fölött van és 2030-ra akár nettó befizetőkké is válhatnak. Lengyelország már sz 1990-es évektől gyorsan fejlődött, jóval az uniós csatlakozása előtt. Ez két ország körültekintően cselekedett a Corona-válság idején és különösen Lengyelország mesterei jól a válságot. Ez a két ország a történelemben is sokat tett Európáért, úgy a II. világháború, mind a kommunizmus idején. Ez a két ország megőrzi európai identitását, kultúráját, vallását és hagyományát (…) A lengyelek és magyarok nagyon meg vannak elégedve kormányaikkal. A Türingia választások idején láthattuk, hogy ott mit értenek demokrácia alatt. (…)

 

(Kép forrása: itt.)