Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

A nagy migráns mutyi

A szászországi kormányzat 2015-ben több millió eurót fizetett ki a bevándorlás-biznisz szereplőinek táncórákra, zenei fesztiválokra és veteményes kertekre.

(Kép forrása: itt.)

Közérdekű adatigényléssel fordult a szászországi tartományi kormányhoz az Alternatíva Németországnak (AfD) a bevándorlókra fordított állami pénzek kapcsán. A kiadásokat tartalmazó 27 oldalas dokumentumból kiderül, hogy a tavalyi évben Szászország közel 30 millió eurót (közel 9,4 milliárd forintot) fizetett ki különböző migránsokkal foglalkozó civil szervezeteknek és cégeknek.


A költségek legnagyobb részét a bevándorlók elszállásolása és étkeztetése jelentette: „háztartási költségek” címen több mint 29 millió eurót fizetett ki a szászországi kormányzat. De a migráns-segítő civil szervezetek komoly pénzeket tettek zsebre egyéb, „alternatív” integrációs programok megvalósításáért is. Táncórákra például 11 988 eurót (3,7 millió forintot), zenei fesztiválokra 645 500 eurót (200 millió forintot), egy olyan veteményes kertre, amelyben a bevándorlók együtt kertészkedhetnek a németekkel, pedig 47 110 eurót (közel 15 millió forintot) fizetett ki Szászország az állami kasszából. De futotta még a bevándorlók média-gyakornoki képzésére is, erre 140 077 eurót (közel 44 millió forintot) költöttek a német adófizetők.

2015-ben tehát egy új iparág született Németországban: a bevándorlás-biznisz. Már az első év is rendkívül jövedelmező volt az iparág szereplőinek, de az elkövetkező időszakban még inkább érdemes lesz beszállni a migráns-bizniszbe.

A tervek szerint ugyanis Németország 93 milliárd eurót fog költeni a migránsokra 2020-ig. Ebből a pénzből pedig nagyon sok – a bevándorlók integrációjához elengedhetetlen – táncórára, veteményesre és zenei fesztiválra futja majd. A híres német acélipar, autógyártás és elektronika helyét pedig átveszi a bevándorlás-biznisz, és számos civil szervezet és vállalat fog nagyon jól járni.

A költői kérdés már csak az: mennyit profitál mindebből Németország és Európa?