Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

A magyarok napja

A baloldal politikusai és sajtómunkásai utólagos értelmezéseikben „lefutottnak” minősítik a győri választást, és azt hangsúlyozzák, hogy nincs itt semmi látnivaló.

Győrben (2002 óta) úgyis mindig a Fidesz nyer. Úgy tesznek, mintha Győr csak egy kis intermezzo lenne a baloldal megállíthatatlan erősödésében. Nekik nem igazi vereség, a Fidesznek nem igazi győzelem, csak a megszokott formula.

A valóság ezzel szemben az, hogy a baloldal minden fegyverét bevetette Győrben, és nagyon bízott is a sikerben. Összeállt a teljes roncskoalíció: a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik mind beálltak egyetlen jelölt mögé. Újra bepróbálkoztak a bajai videóhamisítással, és ha még ez sem lenne elég, Pollreisz Balázs mellett kampányoltak a baloldal szerencsehozó talizmánjai, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. A győriek azonban úgy döntöttek, nem tesznek próbát azzal a Gyurcsány Ferenctől a Jobbikon át az európai parlamentben brillírozó Momentumig terjedő káoszkoalícióval, ami tavaly október óta irányítja Budapestet. Ahogy mondani szokás, az okos ember más kárából tanul.

A baloldal azonban még a saját hibáiból sem képes okulni. Pollreisz Balázs, az összefogás jelöltje az eredményt értékelve a bukás okát nem saját magában, vagy a mögötte álló pártokban kereste, hanem a választókban:


„A győriek úgy tűnik, inkább a gyors, hamis, kényelmes, kompakt békét és nyugalmat választották.” (Pollreisz Balázs, MSZP)

Ahogy az elmúlt tíz év minden bukott választása után, a baloldal most is a szavazókat hibáztatja saját kudarcáért. Ideje lenne, hogy lassan megszokják: így működik a demokrácia.

A tegnapi nap több jó hírt is tartogatott a magyaroknak: 21 év után a férfi vízilabda válogatottunk újra aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon, a Salvini vezette jobboldali koalíció nagyot nyert a dél-olaszországi Calabria tartományban, a Fidesz pedig győzött Győrben. Sőt, nem csak ott: a Nógrád megyei Patak település időközi polgármester-választásán szintén a kormánypártok jelöltje nyert.

Ez a nap a magyarok napja volt.