Maczkó Ú. Róbert
Maczkó Ú. Róbert filozófus

A licit

A kormány nyilvánosságra került gazdaságvédelmi elképzeléseire, szinte azonnal megjelenő ellenzéki reakciókat látva, az embernek óhatatlanul eszébe jut a nagyszerű Arisztophanész „Lovagok” című darabja, mely az első ismert demagóg, Kleon ellen íródott.

Ebben a demagógot az idős Demos (a nép) csalfa szolgája, Paphlagon (tajtékzó, pöfögő) testesíti meg, nem titkolt módon Kleonra utalva, aki a nép félelmeit, előítéleteit kihasználva vezeti orránál fogva a hiszékeny Demost. A darabot olvasva erős déjà vu érzés keríti hatalmába az olvasót. Mintha láttunk volna már ilyet.

Ellenzéki oldalon azonnal megkezdődött az ilyenkor szokásos licit. Ez abból áll, hogy kiállnak a haladó politikusok és ráígérnek a kormány intézkedéseire. Gyurcsány például 3000 milliárd forintot ígér, hitelből természetesen, jótékony homályba hagyva, hogy a hitelt ki, miből és mikor fizeti majd vissza.


Botka Szeged fura ura – Rákosi elvtárs ötlete nyomán – „Fizessenek a gazdagok” címmel hirdet programot. Ő például a közbeszerzések győzteseit sújtaná sarccal, mert szerinte azok meg voltak bundázva. Ezt bizonyára a SZEVIÉP-el folytatott hosszú, gyümölcsöző együttműködés tapasztalatai alapján állítja.

Tóth Bertalan, (ide kell írnom, hogy ő az MSZP vezetője jelenleg, amit igen kevesen tudnak, lévén e minőségében eleddig nem csinált semmi említésre méltót) már százezer forintos alapjövedelmet, ingyen rezsit és még ki tudja felsorolni mi mindent adna. Ahogyan a mondás tartja: „Nem lehetünk olyan szegények, hogy ígérni ne tudjunk!”

Természetesen – politikai verseny lévén közöttük – nem csak a kormányra, hanem egymásra is rálicitálnak. Gyurcsány háromezer milliárdja után szívrepesve várjuk, ki ígér négyezret, ötöt, akármennyit. Csak hogy lássuk: ki a nép igazi barátja. Hátra van még az örök élet és az ingyen sör, de nem hiszem, hogy sokat kéne várnunk rájuk. Mindezen változatos ígéreteknek két közös tulajdonsága van.

  1. Sohasem a saját pénzükből ígérnek, mert az nem arra való, hogy a nép közé szórják. A sokszoros milliárdos Gyurcsányné például 20 (azaz húsz) arcvédő maszkot adományozott, amely összértékében – a nagyjából 700 Ft-os árat alapul véve – akár a 14000 Ft-ot is elérheti. Csak el ne szegényedjen ilyen költekező életmód mellett. Az ígéret mindig mások pénzének rovására hangzik el. Hogy kik azok a mások? Hát természetesen mi, adófizetők vagyunk a mások, akiknek aztán a beígérteket kamatos kamatostul ki kell majd fizetniük. Erről persze most hallgatnak.
  2. Mindezen emberbarát, humánus ötletek akkor jutnak eszükbe, mikor nem ők vannak hatalmon és nem nekik kell előteremteni a pénzt. Ha éppen hatalmon vannak akkor – emlékezzünk, a Gyurcsány-Bajnai kormányokra – inkább adóemelésben, nyugdíjcsökkentésben és más népbarát dolgokban gondolkodnak, hiszen mint demagógok, addig szeretik csak a népet, amíg hatalomra nem kerülnek. Minden változik csak ők nem, rájuk mindig számíthatunk.

Arisztophanésznál Nikias és Démoszthenész, Demos másik két szolgája, egy eszes, minden hájjal megkent piaci hurkaárust bíznak meg a demagóg legyőzésével aki, egy komikumokban gazdag vitában, le is győzi Paphlagont, ám az igazság pillanata akkor jön el, mikor felnyitják szekrényét és megtalálják benne a Demostól elcsent dolgokat. Bizony nekünk is jól jönne egy ilyen szekrény-vizit a haladó politikusoknál.

Tán még a rendszerváltást is megtalálnánk benne.