Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A liberális bálványok tündökléséről és bukásáról

Ugye mindannyian emlékszünk még arra, amikor nem is olyan régen az Uber a Szabad Világ jelképe volt. A menőség netovábbja.

Aki überezik, az trendi, okos, felvilágosult és fiatalos – sulykolta a baloldali sajtó. Ha nem überezel, akkor lényegében egy kőbaltás ősember vagy. Az Uber-féle „közösségi” elven működő vállalkozásoké a jövő, és azok az országok, ahonnan kitiltották vagy ahonnan kivonult az Uber, végérvényesen kikerülnek a világgazdaság vérkeringéséből, lényegében Észak-Koreával egy szintre süllyednek.


Aztán 2017-ben valami történt, és az Uber bojkott alá került. Travis Kalanick, a cég vezérigazgatója csatlakozott Donald Trump gazdasági tanácsadói csapatába, és a baloldali haladárok kijelentették, hogy az Uber nem is olyan trendi. Kalanickről kiderült, hogy egy elnyomó, agresszív főnök, akinek a cége kereskedelmi titkokat lop el, és eltussolja a szexuális zaklatási ügyeket. A „felfedezett” hírek hatására több százezren törölték az alkalmazást mobiljukról, az Uber kikerült a liberális kánonból. Az Uber egy csapásra a menő/nem menő dichotómia rossz oldalára került.

Most egy újabb liberális idol, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök került a bot rossz végére. Talán még emlékszünk, milyen ájult rajongással tudósított a média Kanada 2015 őszén hivatalba lépő poszterfiújáról és annak cuki kormányáról. A progresszív sajtó forradalmi áttörésként számolt be a Trudeau-kormány sokszínű összetételéről: „Nincs ma menőbb a kanadai kormánynál” – hirdették a szalagcímek. Trudeau lett a „kanadai liberális félisten”, „a nemzetközi baloldal lieblingje”, „a liberalizmus 21. századi fiatal bajnoka” – csak hogy néhányat említsünk eposzi jelzői közül. A bevándorlás- és globalizációpárti, feminista, környezetvédő, mindenféle kisebbséget támogató Trudeau világsztár lett ballib körökben, akik csodaként számoltak be kormánya minden lépéséről.

Egészen mostanáig.

Trudeau egy „katasztrófa a bolygó számára” – állítja a szuperhaladó brit napilap, a The Guardian. Hogy mi áll a hirtelen fordulat mögött? Az oknyomozó újságírók felfedezték, hogy a Trudeau vezette Kanadában olajat (pontosabban olajhomokot) bányásznak. Egyre többet. A liberálisok legnagyobb megrökönyödésére Trudeau támogatja a jelentős környezetrombolással járó bányászatot, sőt, újabb olajvezetékekért lobbizik az Egyedült Államok és Kanada között. A cikk szerzője szerint Trudeau rosszabb, mint a környezetvédők patás ördöge, Donald Trump.

Hiába, nem könnyű manapság megfelelni a progresszív értelmiség és médiaelit elvárásainak. 

Kíváncsian várom, hogy a hazai ballib média mikor „fedez fel” valamit  az agyonsztárolt Soros György múltjában, ami kegyvesztetté teszi az amerikai milliárdost. Éppenséggel lenne mit. Gondolom, amíg rendben jönnek az utalások, ezek a kérdések nem olyan fontosak.

 

(Kép forrása itt.)