Galló Béla
Galló Béla politológus

A Kunhalmi-Sneider kormány

Most, hogy „Orbán a bukásra készül” (ujjonganak az MSZP-ben, és ők csak tudják, milyen a bukásra készülni), ideje számot vetni azzal, hogy utána vajon mi jönne.

Persze vicces ez a „bukás”, vegyük hát mi is viccesre.

Szoci győzelem, ugye, még így se várható, ennyire viccesre mégse vegyük talán, csakis a készülő csiricsáré koalíció buktathatja meg Orbánt – az ellenzéki szappanoperának ez a régi-új forgatókönyve.

A színpompából csupán a Kétfarkú Kutya hiányzik, no de ők amúgy is szeretnek mindenből kimaradni. S merthogy a csiricsáréban az MSZP és a Jobbik a két legvastagabb ecsetvonás, logikus, hogy a lapokat ők osszák le egymás között. Szél úrhölgy, Karácsony és Hadházi urak ennek nyilván nemigen örülnek, de tetszettek volna kissé nagyobbacska pártocskákat csinálni. De hát nem tetszettek.

Azért az MSZP elnöke se nagyon számítson a kormányfői székre. Itt az ideje, hogy eme kitüntetett ülőalkalmatosságot immár nálunk is egy hölgy töltse ki. Márpedig szegény Tóth Bertalan szemlátomást nem igazán úrhölgy, ki merné az elnök úrról az ellenkezőjét állítani?  


Olyan nőé legyen e fontos szék, aki ha kell, férfiakat megszégyenítő módon nekimegy a falnak, s eközben kiváló kommunikátor: képes a közönséget minduntalan fölcsigázni. A tárgyi tudás, a szituatív intelligencia magától értetődő kívánalmát már ne is említsük.

Nem vitás, komplex kihívás ez. Szerencsére azonban a szociknak - Vadai Ágnes sajnálatos távozása után is – könnyű a kínálatból válogatniuk.  

Például Bangóné Borbély Ildikó vagy Gurmai Zita szervesen szóba jöhetne, ha nem akadna még egy náluk is olyanabb jelölt. Aki eminensen felel meg minden kívánalomnak s alkalomadtán még füstöt is nyel, miközben orcáján meg se moccan a smink. Ki lehet ez a kifogástalan amazonba oltott madame Curie?

Ki más?

Kunhalmi Ágnes, kizárólag.

Helyettesének azonmód egy férfit muszáj keresni, mert két nő a kormány élén?! – az mégiscsak túlzás volna. Következésképp ezzel rögvest szerte is foszlanak a jobbikos Varga Damm Andrea és Dúró Dóra álmai, nem beszélve Demeter Mártáéról. Szél Bernadett pedig azért se jöhetne szóba, mert ő aligha lenne szívesen vice ott, ahol elvileg akár házmester is lehetett volna.

Persze a politikában várni is tudni kell. Majd legközelebb.

Férfi kell ide, határozott, kemény. Egyelőre mégsem Vona Gábor, ő csak pihenjen, párszor zarándokoljon el még a Spinoza-házba, aztán föl a Szemlőhegyre. Kézenfekvően pótolja őt Sneider Tamás, aki nem csupán a kormányfő(nő) helyettesének, belügyminiszternek is kiválóan beválna. Sneider úr született erőszaki, azaz kiváló szakértője az erőszaknak. Tudja, kire mekkorát és hova érdemes ütni, s milyen az adott ütések arányos büntetési tétele.

Nehéz idők jönnek, ilyenkor kell csak igazán a megfelelő ember a megfelelő helyre.

Épp ezért tuti (bár még dúl a harc), hogy a szociális és népjóléti miniszter az Bokros Lajos, Gyurcsányé pedig az igazságügyi tárca. Ha más elfoglaltsága miatt utóbbi netán nem vállalná, kapja meg azt is Sneider.  

Hogyan?! Ez nem is olyan vicces? Ez még rosszabb, mint 2010 előtt volt?

Pedig így lesz valahogy. Pontosabban lenne.