Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

A görög gazdasági csoda

Minél szembetűnőbbek az illegális bevándorlás okozta károk, a nyugati elit annál elkeseredettebben igyekszik bizonyítani az újkori népvándorlás társadalmi-gazdasági hasznát.

(Migránsok érzeknek Görögországba.)

Nem is olyan régen a német lapok diadalittasan számoltak be a bevándorlás egyik áldásos hatásáról, Németország népességének növekedéséről. A német „babyboom” –ról festett képet árnyalja, hogy a valóságban a német nők termékenysége alig változott, míg a migráns nők amúgy is magasabb termékenységi rátája nagy mértékkel emelkedett.


A liberális elit legfrissebb nekifutásában pedig azt igyekszik bizonyítani, hogy a migrációs krízis gazdasági hasznot hoz Görögországnak. Érvelésük így szól: a Görögországba kontrollálatlanul özönlő migránsok után jelentős uniós segély érkezik, aminek következtében némileg nőtt a fogyasztás, valamelyest javítva az egyébként katasztrofális helyzetben lévő görög gazdaság állapotán. Hurrá. 

Nem szükséges közgazdasági diploma ahhoz, hogy felfedezzük a gondolatmenetben rejlő mélységes cinizmust. Először is, a szóban forgó cikk mintegy járulékos veszteségként említi meg, hogy a migránsok által megszállt szigeteken megszűnt a korábban fő jövedelemforrásnak számító turizmus, és az ország számos területét egyszerűen tönkretette a bevándorlási hullám. 

Másodszor: burkoltan ugyan, de kiderül, hogy a liberális elit állhatatos mantrája ellenére nem a migránsok munkája „pörgeti” a görög gazdaságot, hanem az utánuk járó uniós segély. Ha ennek tényleg örülnünk kellene, akkor elég nagy lehet a baj.  

Harmadszor pedig: nem lett volna egyszerűbb (és helyesebb) ezeket a segélyeket a munkájukat, megélhetésüket vesztett görögök tízezreinek adni? A görög fiatalok körében a munkanélküliség az 50%-ot is meghaladja. Talán érdemesebb lett volna ezeket a forrásokat rájuk fordítani. 

Hiszen mégis, milyen jövővel kecsegteti a görög embereket egy olyan gazdasági növekedés, amely menekülttáborokra és a migránsok után járó segélyekre épül?