Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A Fehér Ház fityiszt mutat az információs szabadságnak

Obamáék inkább másoktól követelik meg az átláthatóságot, ők maguk nem szívesen gyakorolják.

A jövőben senki sem fordulat közérdekű adatigényléssel az amerikai elnöki hivatal adminisztrációs irodájához. A Fehér Ház éppen március 16-án, a Nemzeti Információs Szabadság Napján döntött úgy, hogy eltörli a szövetségi szabályozást, amely információszolgáltatásra kötelezi az elnöki hivatalt. A jogszabály értelmében az elnöki adminisztrációs iroda 1966 óta az információs szabadságról szóló törvény (Freedom of Information Act, FOIA) hatálya alá esik. A szabályozás eltörlésével hivatalossá válik a Bush- és Obama-adminisztráció gyakorlata, vagyis a beérkező adatigénylések sorozatos elutasítása.


 

(Kép forrása: http://images.politico.com/global/news/Logs-White-House-AP_605.jpg

Már az a tény, hogy egy 30 éve a közérdekű adatok megismeréséhez való jog hatálya alá tartozó intézmény egyik napról a másikra megszünteti még az adatszolgáltatás lehetőségét is, a legtöbb jogvédő szemét igencsak szúrná. Most ráadásul az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatalának olyan irodájáról van szó, amelyik a Fehér Ház nyilvántartási feladatai látja el, többek között az e-mailek archiválását. A adatszolgáltatás eltörlésével az elnöki hivatal egy igencsak jelentős részével kapcsolatban szűnt meg a hivatalos, a nyilvánosság számára is hozzáférhető adatigénylés egyetlen lehetősége.

Vajon a TASZ, a Helsinki Bizottság és az átlátszó.hu mikorra tervez tüntetést az USA magyarországi nagykövetsége elé? Mikorra várhatóak az első felháborodott, elhatárolódó bejegyzések a szabadságért küzdő Facebook-csoportokban?

A kérdés költői. Más nem is lehetne.