Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A demofóbiáról

Guy Verhofstadt, a politikai demofóbia szótári illusztrációja.

Az orvostudományban régóta ismert fogalom a tömegiszony, más szóval demofóbia.  A pszichológia a demofóbiát olyan megbetegedésként írja le, amely során az emberek nagyobb csoportja, tömege a betegből intenzív szorongást, undorral vegyes félelmet, sőt, egyenesen rettegést vált ki.

A politikatudomány mindeddig nem használta a demofóbia kifejezést, ám itt az idő, hogy bevezessük és használjuk azokra a politikusokra, akik kórosan szoronganak választóiktól.

(A politikai demofóbia szótári illusztrációja: Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője.)


A betegség leggyakrabban a liberálisokat fertőzi meg, de megtámadja a konzervatívokat és a szocialistákat is. A kór tünetei, többek között: heveny undor az emberektől, valamint beteges küldetéstudat és kiválasztottság-érzés. A politikai demofóbia végső stádiumában a betegen szokatlan szókimondási kényszer uralkodik el, a beteg nyíltan beszélni kezd utálata tárgyáról.

Nem tudhatjuk, hogy az egykori belga miniszterelnököt, Guy Verhofstadtot mikor támadta meg a betegség, de legutóbbi interjúja alapján az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője maga a politikai demofóbia szótári illusztrációja.  

Verhofstadt ugyanis nem kevesebbet állít, minthogy az Európai Unió irányát, jövőjét nem az európai polgárok, hanem a liberális értelmiség fogja meghatározni. Teljesen lényegtelen a brit népszavazás eredménye - mondja Verhofstadt - az EU így-úgyis a mélyebb integráció (értsd. Európai Egyesült Államok) felé fog haladni.

Verhofstadt ugyan belátja, hogy az európaiak az uniós intézmények helyett egyre inkább a nemzeti kormányokra és parlamentekre bíznák országuk irányítását, vagyis nem akarnak Európai Egyesült Államokat. Ennek ellenére, vagyis, Verhofstadt szerint éppen ezért kell a felvilágosult elitnek mélyítenie az integrációt, hiszen az emberek, mint mindig, most is tévednek.

Verhofstadt nem tesz mást, mint elismétli Soros György kedvenc mondókáját: a világ minden bújáról-bajáról a nemzetállamok tehetnek, amelyek nem is jelentenek mást, mint ordas sovinizmussal nyakon öntött nacionalizmust, azt is a legrosszabb fajtából. Éppen ezért szükségünk van egy nemzetek feletti szuperállamra, amely egy csapásra meg fogja oldani az összes felmerülő problémát. Ahogy Soros “A nyílt társadalom avagy a globális kapitalizmus megreformálása” című könyvében kifejti: a globális kapitalizmus térnyerésének akadálya a nemzetek fennállása, ezért utóbbiakkal le kell számolni.

Bármilyen problémáról legyen is szó, a liberális elit válasza ugyanúgy hangzik: még szorosabb Unió, az integráció vég nélküli felpörgetése. Verhofstadt és baráti köre végeredményben nem tesz mást, mint jó "haladó" hagyományokhoz híven ismét egy társadalmi kísérlet oltárán akarja feláldozni kontinensünket.

Vigyázat, a demofóbia fertőző!