Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

A cuki Jobbiknak Horthy már ciki

A balliberális értelmiség által körbeudvarolt Jobbiknak nincsen mondata Horthy Miklósról, pedig néhány éve még rajongtak a volt kormányzóért, Vona pártelnök szerint “Ő volt a XX. század legnagyobb magyar államférfija”. A kvótaellenes alaptörvény-módosítás szabotálása után a Jobbik újabb szavazói csoportját köpi szembe.

Ferenc József, Horthy Miklós és Kádár János. A XX. század Magyarországát meghatározó három vitatott vezető máig megosztja a közvéleményt. A baloldal Horthy hosszú országlásának (borzalmas) végét emeli ki, míg a jobboldal Horthynak az 1918-as összeomlást követő 20 év pozitív fejlődését meghatározó szerepére szeret emlékezni.

Kommetár nélkül.

Vona Gábor is ezt a kánont követte egy 2013. novemberi blogbejegyzésében, amikorígy fogalmazott: “Talán nem baj, ha röviden én is megfogalmazom a véleményem róla. Tényleg rövid leszek: Szerintem Ő volt a huszadik század legnagyobb magyar államférfija.” A politikusi stílusát máig kereső Vona mondott persze máskor is nagyokat (pl. “az iszlámról, mint az emberiség utolsó reményéről a globalizáció és liberalizáció sötétjében”), amitől most ugyanúgy menekülne, mint korábbi Horthy-rajongásától.


Azóta a Jobbikra is ráterült a globalizáció és liberalizáció sötétje, nehéz ugyanis a Soros-Egyetem melletti kiállást, vagy a kötelező brüsszeli migránskvóta elleni kétharmados támogatás megtagadását máshogyan értelmezni. Ebbe az új képbe már nem fér bele az eddig a Jobbik mellett kampányoló zenekarok bárdjai által is megénekelt Horthy.

A mai Jobbik már menekül a volt kormányzó emlékétől. A párt szóvivője a minap a műsorvezető felvetésére előbb hárított (6:00), majd konkrét kérdése (7:00) elől kitért, és a történészekre bízta a volt kormányzó munkásságának megítélését.

Feltűnően hallgat a kérdésben a képviselő ifj. Hegedűs Lórántné is, akinek a néppártosodás politikai áldozatává vált férje, a Hazatérés templomának lelkésze is egyben. A fővárosi Szabadság téren található istenházában Horthyról elnevezett kápolna és 2013. novemberében felavatott – közterületről is látható – Horthy mellszobor is található. A szoboravatón Gyöngyösi Márton, a Jobbik akkori és mostani frakcióvezető-helyettese is mondott beszédet. Az elvtelen lapítás még messze nem garantálja a 2018-as befutó helyet.

Szintén lapít Pörzse Sándor, aki már kiesett az országgyűlésből és nemrég a főszerkesztése alatt álló Barikád című újságot is megszüntették. Hiába, a szubkulturális termék helyett már van nagyobb elérésű média és “ócsított” óriásplakát. Nem kell sokat keresni, hogy a 2010-es kampányzárón mondott beszédére leljünk, ahol elmondta, 2006. novemberében ismerte meg Vona Gábort, aki a kormányzó budapesti bevonulásának megünnepléséhez kért tőle segítséget.

Pörzse legutóbb a Jobbik és a fővárosi liberális értelmiség népfrontosodását szolgáló, Gulyás Márton “aktivista” által legyártott propagandafilmben tűnt fel, ahol Haraszti Miklós ex-SZDSZ-es képviselő választási ötletét reklámozta jobb sorsra érdemes, C és D kategóriájú politikai celebekkel közösen.

Mindegy is, hogy a Horthy-kultuszt a hatalomvágyból fakadó számítás, vagy az oligarcha bosszújához megadott új irány miatt dobták-e sutba. Az viszont biztos, hogy a “Vesszen Trianon!” szubkultúra eddig Jobbikhoz húzó zenekarait és követőit így nehéz lesz megtartani. A Jobbik egy újabb szavazói csoportját köpte szembe.

 

(Kép forrása itt.)