Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A Birodalom visszavág

A V4-ek erősödő szövetsége egyik nagyhatalomnak sem érdeke. A potenciális riválisokat sehol sem látják szívesen.

Hosszú hallgatást tört meg az Amerikai Egyesült Államok. Goodfriend távozása és az új nagykövet érkezése óta a legélesebb politikai nyilatkozatot tette a minap Colleen Bell. A nagykövet asszony az Egyesült Államok aggodalmait tolmácsolta a „magyarországi állapotokkal” kapcsolatban: beszédében megemlítette a sajtó szabadságának hanyatlását, a menekültekkel szembeni intoleráns fellépést, a civil szervezeteket sújtó kormányzati ellenőrzéseket és az Alkotmánybíróság függetlenségének csökkenését.

Az elmúlt hónapok visszafogottsága után tehát szemmel láthatóan ismét megélénkült az amerikai külpolitika. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: miért éppen most? Mi az oka mindennek?

Az utóbbi időben fundamentális változások történtek térségünkben. A Visegrádi Négyek szövetsége sosem volt még olyan erős, mint amilyenné az elmúlt hónapokban vált. A lengyel választás és annak eredménye pedig még erősebbé tette a V4-ek együttműködését.


Ez a négy szereplő – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együtt mozogva pedig már komoly súlyt képvisel. Jól látható, hogy a migráció kérdése az, ami összekovácsolta ezeket az országokat. A négy állam közösen erős akaratképzésre képes, hiszen migrációs politikájuk egyre népszerűbb és egyre hatékonyabb.

(A szlovákiából érkezett rendőrök V4 feliratú karszalagot kapnak.)

Ebben a helyzetben most Magyarország a zászlóvivő. Elsőként és leghangosabban mi hívtuk fel az európai közvélemény figyelmét a kontrollálatlan illegális migrációban rejlő veszélyekre. Ma a V4-ek már közösen védik Magyarország déli határát – és egyben a schengeni határt.

A Visegrádi Négyeken kívül azonban senkinek sem érdeke, hogy ez a szövetség erős legyen. Az európai politikai elitnek és az USA-nak az sem érdeke, hogy a V4-ek által képviselt migrációs politika jusson érvényre az Unióban.

Ezért vették elő ismét Magyarországot. Colleen Bell minapi beszéde üzenet volt a lengyel választásokon győztes Jog és Igazságosságnak, Fico miniszterelnöknek és a cseh kormánynak is.