Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

A bendősovinizmus élt, él és élni fog

„Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra!” – Jól emlékszünk még, hogyan uszított a baloldal határon túli magyarok ellen a 2004-es népszavazási kampányban.

Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, és a 2010-es csúfos bukás után az MSZP meghirdette a „hiteles baloldali nemzetpolitikai fordulatot”.  A 168 óra minapi írásából azonban úgy tűnik, hogy a határon túli magyarok diszkriminálása kitörölhetetlen része a baloldali hagyománynak.


A baloldali hetilap ugyanis ma, lassan 14 évvel a népszavazás után még mindig a „Ne fizessünk rá” szlogent árulja, újracsomagolva. Most épp a kárpátaljai óvodáktól sajnálják a felújítási támogatásokat: „170 millióért renovál a kormány óvodákat Kárpátalján, miközben a tari óvodások uzsonnáját csak a kutyák bírták megenni” – olvashatjuk a felháborodott cikket.

A baloldal még mindig nem érti, hogy a kárpátaljai magyarok pontosan ugyanolyan magyarok, mint a Nógrád megyeiek vagy a budapestiek. Az egyetlen – és lényeges – különbség, hogy Kárpátalján egy kicsit nagyobb nélkülözéssel és szegénységgel kell megküzdeniük. 

Különös, hogy a baloldal mindig egyenlősíteni akar, és általában a határok sem érdeklik, kivéve, ha a magyarokról van szó.