Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Véleménytől a cselekvésig

A demonstrálók és a baloldali ellenzék viszonya a mindenkori politikai szereposztás függvénye. Az önálló cselekvés útjára lépve a tüntetők riválissá, a barátok ellenfelekké válhatnak.

A politikai vélemény világából a tudatosság, a szándék és az akarat vezet el a politikai cselekvésig. Az elmúlt hetekben szinte minden, a kormány kritizálására alkalmas témában szerveződött demonstráció, ahol a tüntetők hangot adtak (politikai) véleményüknek. A résztvevők száma azonban egyre fogy. Ennek oka, hogy idővel a tüntetők a politikai vélemény világát egyhelyben ácsorgásként élik meg – konkrét és elvont értelemben egyaránt. A demonstrálók összegyűlnek, hangot adnak nemtetszésüknek, majd ki-ki megy a maga dolgára.


A politika ellenben folytonos mozgás: aki túl sokat időz egyhelyben, az kudarcra van ítélve.

Ha a tüntetők megmaradnak az aktuális ügyekre szervezett, ugyanazokat a szólamokat és koreográfiát ismétlő demonstrációknál, akkor a véleménynyilvánítás szintjén rekedve idővel elfogynak, jelentéktelenné zsugorodnak.

Egy másik utat választva a tüntetések szervezői megkísérelhetnek belépni a politikai cselekvés arénájába. Egyrészt csatlakozhatnak valamelyik baloldali ellenzéki párthoz – választékban nem lenne hiány. Ennek a forgatókönyvnek a kezdetektől fogva megvan a realitása, hiszen már az első tüntetést is a józsefvárosi MSZP volt alelnöke szervezte, az egyik legutóbbi demonstrációt pedig az ex-LMP-s Vágó Gábor. Másrészt a demonstrálók párttá szervezhetik magukat, újabb riválissal gyarapítva a baloldali ellenzék táborát.

A harmadik lehetőség a nagyon szűk rétegek megszólítására alkalmas utcai radikalizálódás. Ez a forgatókönyv sem előzmény nélküli, gondoljunk csak a Fidesz-székház megtámadására, a dulakodásra a parlament előtti rendőrsorfallal, vagy éppen a nem-baráti média képviselete elleni verbális és fizikai atrocitásokra.

Bárhogyan is döntsenek a demonstrálók, egy valamit látniuk kell: a baloldali ellenzéki pártok csak addig tekintenek rájuk barátként, amíg a demonstrációk a politikai véleménynyilvánítás szintjén maradva mindössze annyit tesznek, hogy az ellenzék számára hasznos ügyeket napirenden tartják. Amint új szereplőként belépnek a politikai cselekvés világába, barátokból egy pillanat alatt potenciális ellenfelekké, riválisokká válnak.