Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

A Fidesz a legnépszerűbb újraválasztott kormánypárt

A „földcsuszamlásszerű népszerűségvesztés” ugyan izgalmasnak hangzik, de a valóságtól igencsak távol áll.

A baloldal a Fidesz-KDNP második kétharmados győzelme óta igyekszik a kormánypártok támogatottságának mérséklődését drasztikus csökkenésnek beállítani. Mára abból is hírt lehet csinálni, ha akárcsak egy szavazó elpártol a Fidesztől.


Európai összehasonlításban azonban a magyar kormánypártok sikeresen őrzik támogatottságukat, két győztes választás után is. A Fidesz-KDNP továbbra is Európa legnépszerűbb újraválasztott kormányereje, az Unió 28 tagállamának kormánypártjai közül pedig a második legnépszerűbb kormányerő.

A Fidesz támogatottsága nem csak európai, hanem hazai összehasonlításban is vitathatatlan. A 2014-es választásokhoz képest a népszerűségvesztés minimális: áprilisban a kormánypártok belföldön 2,14 millió szavazatot kaptak, a friss közvélemény-kutatások szerint egy most vasárnapi választáson pedig 2,1 milliót gyűjtenének be. A százalékokat tekintve sem beszélgetünk „drasztikus visszaesésről”, sőt: tavaly tavasszal a magyarországi voksok 43,55 százaléka érkezett a Fidesz-KDNP-re, a Tárki és az Ipsos felmérései szerint a biztos pártválasztók között most 44-43 százalékon állnak a kormánypártok.

Előrehozott választásokban természetesen továbbra is lehet gondolkodni a baloldalon – csak nem biztos, hogy érdemes.