Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

99,5% gazdasági bevándorló, 0,5% politikai menekült

Miközben Magyarország, Anglia és Franciaország már az újkori népvándorlás kezelhető mederbe terelésén dolgozik, és világos üzenetet küld a migránsoknak, addig a német és osztrák politikusok még csak a tüneti kezelésnél tartanak.

Az EU-ban már csak három ország tartja kapuit tárva nyitva a bevándorlók előtt: Svédország, Németország és Ausztria, melyek közül szeptemberben és októberben Ausztriában lesznek tartományi választások. Ha nem a hamis politikai korrektség 1968-as talaján álló nyugati főáramlatú média cikkeit és politikusi nyilatkozatait nézzük, hanem az “utca hangjának” választási eredményekben is mérhető véleményét, úgy azt láthatjuk, hogy európaiak elsöprő többsége ugyanúgy ellenzi a tömeges bevándorlást, mint minden tárgyilagosan és távlatosan gondolkodó szakember.

Az osztrák közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Felső-Ausztriában, de még az egyébként “vörös” Bécsben is a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt (FPÖ) válhat a legerősebb politikai erővé. Ha Bécs októberben a Szabadságpárt vezetése alá kerülne, az elementáris hatással lenne a német politika állóvizére is.


A soha nem látott bevándorló-hullámot (és annak lakossági elutasítását) látva, az osztrák és a német politika még csak az újkori népvándorlás tüneti kezelésénél tart: Most éppen az idén beadott 97,0000 nyugat-balkáni migráns menekültkérelmének elbírálását gyorsítanák fel. 3-5 hónap helyett néhány hét alatt döntenének sorsukról, addig is határ közeli gyűjtőtáborokba helyeznék el őket, így biztosítva gyorsabb kitoloncolásukat.

(Kép forrása)


A nyugat-balkániak gyorsított kizsuppolásával csak átmenetileg könnyítenek helyzetükön: Ameddig ugyanis a tengerből kimentett embereket nem az EU-n kívül helyezik biztonságba, és nem szüntetik meg a “mediterrán taxi” által gerjesztett húzóhatást, addig az újkori népvándorlás változatlan, vagy még nagyobb tempóban folytatódik. Legfeljebb a földközi-tengeren várható őszi  és téli viharok tompítanak ezen valamit, de jövő tavasszal egy még nagyobb cunami várható.

A brit és a francia belügyminiszter közös cikkében  már kimondta, hogy a szegénység nem lehet ok arra, hogy valaki az EU-ban akarjon élni. A német számok azt mutatják, hogy a Nyugat-Balkánról érkező migránsok 99,5 százaléka pont ilyen megélhetési szempontok miatt indult útnak, és közülük csak 0,5% tekinthető valódi politikai menekültnek. A megélhetési bevándorlók kérelmét pedig egytől-egyig elutasítják.

Ha kicsit jobban megkapirgáljuk az újkori népvándorlás során a háborús országokból érkező migránsok történeteit, azt láthatjuk, hogy a szírek, afgánok és irakiak többsége is valahol (pl. Törökországban, vagy Libanonban) már biztonságban volt, csak az ottani kilátástalanság helyett inkább a német, vagy svéd jóléti rendszerben szeretnének élni.

Paradox módon, ez a bevándorlásbarát német közszolgálati csatorna, “előítéleteket” oldani hivatott egyik videójából  a napnál világosabban kiderül: Samir, a szír bevándorló saját szavaival mondja el, hogy azért ment Németországba, mert előtte 1,5 évig Isztambulban heti hét napon, napi 12 órát dolgozott, és ez szerinte nem élet. Inkább egyetemre szeretne járni, és kényelmes életet szeretne élni Németországban. Számos német kommentelő veti fel a riport kapcsán, hogy ehhez nem kéne a politikai menekültstátusz, hanem elég lenne egy sikeres egyetemi felvételi és egy diákvízum.

A német és osztrák politikusok a nyugat-balkáni migránsoknál már eljutottak odáig, hogy a hiányszakmákban nagyobb számban kellene munkavízumot kiadni, hogy a “hasznos” migránsoknak legyen legális beutazási lehetősége. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezzel az agyelszívás a kelet-európai tagországok mellett kiterjedne a nyugat-balkáni államokra is.

Az őszi osztrák választási eredmények függvényében gyorsabban, vagy lassabban, de idővel talán a német és az osztrák döntéshozók is rájönnek arra, hogy a menedékjog intézményét teljesen át kell formálni. Ki tudja, ha az osztrák szavazók elég egyértelműen üzennek, talán még idén sikerül a “mediterrán taxit”, és annak húzóhatását is leállítani.