17 milliárd lenne az új internetadó…

…Dollárban. Amerikában.

Már majdnem eldöntött kérdésnek tekinti a Wall Street Journal, hogy az Obama adminisztráció megadóztatja az internetet.


A Fehér Ház honlapján Obama elnök a hálózatsemlegesség elvével érvel az adókivetés mellett, ami nagyjából annyit jelent, hogy az internet olyan alapvető létszükséglet, az amerikai gazdaság és az innováció motorja, a kapcsolattartás hétköznapi eszköze, amelyhez mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani. 

Miről van szó magyarra lefordítva?

Az okostelefonokat nagyon könnyen és olcsón tudjuk internetalapú telefonálásra és üzenetküldésre használni. Sokkal jobb minőségben, ráadásul ingyen – percdíj megfizetése nélkül – érem el zongoraművész öcsémet a 3G hálózat segítségével Viberen, Skypeon, legyen éppen Szingapúrban vagy New Yorkban. Ez természetesen bevételkiesést jelent a távközlési cégeknek, akik óriási összegeket öltek a vezetékes és a mobilinfrastruktúra kiépítésébe. Az USA-ban a távközlési szolgáltatások után 16,1 százalékos egyetemes szolgáltatási díjat (adót) kell fizetni. Elvben ebből biztosít az állam mindenki számára megfizethető áron elérhető telefonszolgáltatást.

Van tehát egy termék, a távközlési gerinchálózat, amelynek költségei a távközlési szolgáltatóknál koncentrálódnak, míg a használatából származó bevételek az infokommunikációs újításoknak köszönhetően (3G, 4G, LTE okostelefonok, internetalapú telefonálást lehetővé tevő mobilalkalmazások stb.) szétterítődnek az ún. OTT-szolgáltatások (over-the-top, mint pl. Skype, Facebook, Google stb.) nyújtói között.

Mit tehetnek a távközlési cégek, akik az esetek többségében az internetszolgáltatók is? Lobbizhatnak a kormányzatoknál a költségek szétterítéséért vagy eladhatják jó pénzért a lehetőséget az azt megfizetni képes OTT-szolgáltatás nyújtóknak, hogy a hálózaton elsőbbséget élvezzenek az adatcsomagjaik. A jó pénzért eladott elsőbbség haszna viszont nem mindig ott realizálódik, ahol a gerinchálózat kiépítésének költségei jelentkeztek, és persze sérül a hálózatsemlegesség elve, ugyanis a pénzes-ügyfeleknek nyújtott elsőbbség bizonyos internetalapú szolgáltatások használatát és oldalak elérését lassítja.

4 millió lakossági panasz érkezett az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottsághoz (Federal Communications Commission - FCC) a távközlési cégek szolgáltatást korlátozó magatartásával kapcsolatban. Ezért az Obama adminisztráció úgy döntött, hogy teríti a költségeket és megadóztatja az internetet. Szakértői becslések szerint egy átlagos szélessávú internet-előfizetés díja havi 1400 Ft-tal emelkedik Amerikában, míg a költségvetés adóbevételei 17 milliárd dollárral. Ez az amerikai GDP 0,1 százaléka.

Az igazságnak az is része, hogy a hálózatsemlegesség biztosítása érdekében nem mindegy, hogy a befolyó bevételeket mire fordítjuk. A gondolat 21. századi. Várjuk a megvalósítási javaslatokat, hálózatsemlegesség jeligére.