eu” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 190

Mit üzen a Brexit?

2016. június 25.

Lázadás az establishment ellen.

(Nigal Farage, kilépéspárti politikus a népszavazásra készített egy plakát előtt.) 

Forrnak az indulatok, nincs idő hosszan fogalmazni. Valójában semmi meglepő nem történt. A globalizáció vesztesei elégedetlenek. Elegük van abból, hogy az elmúlt 40 évben a növekedésből szinte semmit sem profitálnak, viszont a válságkezelés költségét rendre velük fizetteti meg a politikai és gazdasági „establishment”. Amikor a GDP nő, a munkavállalók jövedelme nem követi ezt a növekedést, amikor válság van, a jövedelmek a kárukra átrendeződnek. Hiába sikerült felszámolni a 2008-as pénzügyi válság generálta munkanélküliséget az USA-ban, Angliában és Németországban, minderre kevésbé jól fizető munkahelyek létrehozásával került sor. Nem véletlen, hogy Trump előretörése és a Brexit sikere mögött ugyanazok a társadalmi csoportok állnak. A legfeljebb szakmunkás végzettséggel rendelkezők és a 60 évnél idősebbek körében a Brexit 65:35 arányban nyert. Trumpot is ezek a rétegek támogatják Amerikában.

Teljes cikk

Brexit: vágyvezérelt beszéd vs. tények

2016. június 29.

Lánczi Tamás

politológus

Az elmúlt napokban számtalan helyen olvashattunk olyan korszakos kijelentéseket, hogy a fiatalok jövőjét már megint ellopták a fásult öregek, a referendumért egy személyben David Cameron a felelős, az EU pedig csak erősebb lesz a britek kilépésével. Hangzatos szavak, de lássuk a tényeket.

(Brit fiatalok a brexit után.)

„Egy nehéz napon, a 18 és 24 év közöttiek 75 százaléka voksolt az együttérzésre és a haladásra, és ők azok, akik a jövő vezetői lesznek, a jövő szavazói, én egy vagyok közülük, és hiszem, hogy a jövő fényesebb, még ha jelenleg ez nem is így érződik” hallhatjuk a megindító szavakat egy baloldali brit lap videójában, mely szerényen a „találkozzon a 75 százalékkal” névre hallgat. Miről, másról is lenne szó, minthogy a megszólalók azt állítják: „egy 90 évesnek nagyobb beleszólása van az életünkbe, mint saját magunknak”.

Teljes cikk

Lángszóróval tüzet oltani

2016. június 29.

Lánczi Tamás

politológus

Üzenjük Brüsszelnek: sose nyomj full kretént.

(Soros György.)

Miközben a brüsszeli elit ránk gyújtotta a házat a brexittel, az Európai Parlament elérkezettnek látta az időt, hogy ahhoz forduljon segítségért migráns-ügyben, aki sosem fukarkodik a jó tanácsokkal: Soros Györgyhöz. Nem tévedés, az Európai Parlament négy bizottsága közel egy órában hallgatja meg Soros György nézeteit a migrációs krízis gazdasági hatásairól.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Élet a brexit után: Merre mozdulnak a V4 országok?

2016. június 30.

Mintha 1914-et írnánk! A tudomány és technika alapjaiban változtatja meg hétköznapjainkat. A mondén elit életvitele és a tömegek fogyasztói mentalitása alig különbözik, a fejlett centrum látszólag prosperál. A “boldog békeidőknek” egy nem várt esemény vet véget, sodródás, majd konfliktus (nem feltétlenül háború) követezik. Vajon tényleg ismétli magát a történelem?

(Merkel kancellár és Cameron miniszterelnök)

A britek döntése végleges, az Egyesült Királyság távozik az EU-ból. A szigetország 300 éves demokráciája a többségi modellre épül, akinek akárcsak eggyel több szavazata van, az nyer. Esetünkben 1,4 milliós többségben voltak a kilépéspártiak.

Teljes cikk


Szocialisták I. – Szanyi nem adja fel

2016. július 06.

Lánczi Tamás

politológus

A napokban újabb állomásához érkezett Szanyi Tibor a politikai realitással szemben folytatott elkeseredett küzdelme.

(Kép forrása: itt.) 

A szocialista pártelnöki székéért induló, majd csúnyán elvérző Szanyi tegnap ismét megtámadta a migránsok kötelező betelepítésével kapcsolatos népszavazást. A szocialista EP képviselő újabb beadványában nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar referendum súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását. Szanyi a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződésre hivatkozik, amely szerinte közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket, így arról nem lehet dönteni tagállami hatáskörben.

Teljes cikk

Válasz Stumpf Andrásnak

2016. július 07.

Lánczi Tamás

politológus

Aki nem akar kvótát, menjen el szavazni. Ez ilyen egyszerű.

(Kép forrása: itt.)

Stumpf András tegnapi cikkén tűnődöm és azon gondolkodom, hogy vajon a szerző komolyan gondolta-e, vagy csak viccnek szánta. Mert viccnek kicsit durva. A TGM hivatkozással megtűzdelt írás karikatúraszerű foglalatát adja a baloldal népszavazás-ellenes érveinek.

Teljes cikk

Ifj. Lomnici Zoltán

alkotmányjogász

Brit népszavazás, mint makarenkói pofon?

2016. július 09.

Az Európai Unió "halálát" vonhatja maga után a népszavazások használatának általánossá válása - vélekedett néhány hónappal ezelőtt a spanyol belügyminiszter a Magyarország által kezdeményezett kvótareferendumra utalva.

(Kép forrása: itt.

"Ha általánossá válik a népszavazások alkalmazása, azzal az Európai Unió sírját ássuk meg" - hangsúlyozta Brüsszelben Jorge Fernández Díaz a magyar kormány kötelező uniós betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről.

Teljes cikk

Szabó Dávid

programigazgató, Századvég Alapítvány

Egy másik Európa-bajnokságról

2016. július 13.

A foci-EB idején sem állt le az európai politika gépezete: az integráció mélyítését célzó progresszívak és a nemzeti szuverenitást őrző megfontoltak méterről méterre küzdenek a pályán bejátszható területekért. Az utóbbi csoportot erősítő Magyarország (és szövetségesei) a szeptemberi kvótanépszavazással a maguk javára billenthetik a pályát.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Merre tart Európa?

2016. július 19.

Lánczi Tamás

politológus

Európa változik. Az utóbbi években radikálisan megváltozott a kontinens, mind geopolitikai, mind belpolitikai törésvonalak tekintetében. Ezeket a változásokat vizsgálja a Századvég Alapítvány Európa összes országát lefedő kutatása.

Az olyan globális jelleggel bíró események, mint az éghajlatváltozás, modern kori népvándorlás, terrorizmus, gazdasági válságok, jól látható módon nyomot hagytak Európán.

A Századvég Alapítvány a Project 28 kutatás keretében célul tűzte ki, hogy feltérképezze és megértse ezt a változást, amely jelenleg is formálja kontinensünket. Talán még soha ilyen nagyléptékű társadalomtudományi kutatás nem zajlott Magyarországon: 28 ország 28 ezer állampolgárát kérdeztük meg a legfontosabb európai kérdésekről, országonként 1000-1000 fő bevonásával.

Az európai közvélemény az Uniót érő külső és belső kihívásokkal együtt változik. A korábbi évtizedek során kialakuló, illetve befagyó törésvonalak egészen új tartalommal töltődtek fel az utóbbi néhány évben. Új politikai pártcsaládok nőnek ki a semmiből, míg korábbi, több évtizedes – belpolitikai tekintetben megkerülhetetlen – pártok tűnnek el szinte nyomtalanul. Az osztrák belpolitikát az 1950-es évektől meghatározó két nagy párt közül 2016-ra egyik sem jut be az elnökválasztás második fordulójába. Nagy Britannia népszavazással utasítja el az EU-s tagságot, Unió szerte felemelkedőben vannak a magukat euroszkeptikusként definiáló pártok. Európa változik.

Teljes cikk