választások” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Kiszelly Zoltán

politológus

A megoldás szerintük: Még több Brüsszel!

2017. március 01.

Európai Egyesült Államokat! – A hétvégén fura közös felhívás jelent meg az olasz La Stampa című lapban. A hat alapító ország közül négy parlamentjének elnöke által jegyzett cikk harangozza be a Róma Szerződések aláírásának közelgő 60. évfordulójára időzített tervet, az integráció elmélyítését. Pontosan tíz éve ez még bejött, így született a Lisszaboni Szerződés. Jelenleg merőben más a helyzet, a brexit után Brüsszelben most Franciaország vagy Olaszország kilépésétől rettegnek.

2017 - Ahogyan a karikaturisták látják.

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

A multikulti határai

2017. március 16.

Bár a liberális tábor önfeledten ünnepli a holland parlamenti választás eredményét, Mark Rutte éppen azért tudott elsőbbséget szerezni, mert átvette Wildersék bevándorlásellenes témáit.

Januárban Rutte migránsellenes hirdetést tett közzé a holland napilapokban: Azoknak az embereknek, akik „nem hajlandóak alkalmazkodni, és bírálják az értékeinket”, „normálisan kell viselkedniük, vagy el kell menniük” – fogalmazott a miniszterelnök. A sorok akár Wilderstől is származhatnának. Az utóbbi időben pedig Rutte tőle szokatlan vehemenciával esett neki az Európában kampányoló török kormánynak.

2016 februárjában Rutte még széles mosollyal köszöntötte a török miniszterelnököt Hollandiában.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Az erózió éve

2017. május 15.

Lassan itt a június, a felező hónap, s az már világos, hogy 2017 még nem a lázadás éve lesz, de nem is a diadalittas neoliberális visszarendeződésé. Ha már a jelzőkhöz ragaszkodunk, akkor sokkal inkább a folytatódó erózióé. A különféle választási eredményekből ugyanis leginkább az olvasható ki, hogy a politika még mindig nem képes érzékeny füllel meghallani a fenyegető társadalmi morajlásokat; új problémákat kezelne makacsul a régi módon.

Kontinensünk legnyugodtabb szeglete Skandinávia, arrafelé a bal- és a jobbközép egyaránt szembeszegül a társadalmat minden áron maga alá gyűrő, széttrancsírozó neoliberális gazdaságpolitikával. Feszültségek a skandináv országokban is akadnak, de a többiek alighanem szívesen cserélnének velük. Norvégia, Svédország, Dánia versenyképes világpiaci szereplők, anélkül, hogy ezzel alapjaiban rendítették volna meg középosztályaik jóléthez szokott szociális komfortérzetét. Idealizálni persze ezt a modellt sem kell, bár nem ártana kissé közelebbről venni szemügyre.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Eldöntötték: Már “csak” évi 200,000 migráns jöhet Németországba

2017. október 11.

Két héttel a parlamenti választás után, egy héttel az alsó-szászországi tartományi választás előtt a német uniópártok megegyeztek abban, hogy évi 200,000 főben korlátoznák a Németországba érkező migránsok számát. A koalíciós tárgyalások csak most kezdődnek.

A választáson meggyengült CDU és a CSU vezetői a mostani kompromisszumot nagy sikerként adják el, hiszen az ő bázisszámuk a 2015-ös egymilliós tömeg. A németeknek ehhez képest “kéne” örülniük, hogy eztán már “csak” 200,000 új menedékkérő érkezhet. Igaz, évente!

Már “csak” évi 200,000 migránst fogadnak be.

Teljes cikk