oktatás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 8

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Szingapúrban oktatnak

2015. április 16.

Mitől erős a világ legfejlettebb oktatási rendszere és mit tanulhatunk belőle?

Van egy ember, akinek ravatalánál 1,5 millióan rótták le tiszteletüket egy hét leforgása alatt március utolsó napjaiban, ha kellett órákon át sorban állva. A temetésére a trópusi viharral dacolva 100 ezres tömeg gyűlt össze.

Nem, nem egy rettegett diktátorról beszélünk, hanem egy a népe által tisztelt (félt?) és szeretett államférfiról. Szingapúr első miniszterelnökéről, a 91 éves korában elhunyt Lee Kuan Yew-ról, akinek a vezetésével a városállam ötven év leforgása alatt a harmadik világ szegénységéből a világ egyik leggazdagabb és legélhetőbb államává nőtte ki magát.

Teljes cikk

Veress József

közgazdász, egyetemi tanár

Becsengettek

2015. szeptember 08.

Hát elkezdődött. A szereplők feszengnek. A tizenéves általános- vagy kisközépiskolás trükköket próbál kieszelni, miként tudná sutyiban megmutatni társainak a teleszkópos, exponáló gombbal ellátott selfie botját. A nagyközépiskolás annak esélyeit latolgatja, hogy megússza okos telefonja ideiglenes elkobzását, ha mémeket gyárt óra alatt. A tanárok szoronganak. Mi lesz a szülői retorzió, ha betartják, és betartatják az iskolai rendszabályokat, ráadásul következetesen nem engednek a szakmai követelményekből sem.

A „független” bloggerek egy gyors klaviatúra pucolás után bevetik magukat az ismét terítékre került témára, és belevágnak. Abszolút tévedhetetlenségükre most is számíthatunk. Hamarosan felpörögnek a mémgyárak, ahogy a nagyobb példányszámú baloldali lap szokott örvendezve tudósítani.

Teljes cikk

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Most akkor mi is a baj az oktatásban?

2016. március 20.

A köznevelés 2010 utáni átalakítása a magyar oktatás 1990 óta mélyülő problémáit a gyökerénél fogva orvosolja.

(Pedagógustüntetés március 15-én.)

A McKinsey tanácsadó cég 2007-es korszakalkotó tanulmányában rámutatott, hogy összesen három tényezőn múlik egy oktatási rendszer sikere. Az első és legfontosabb, hogy tanáraink mennyire tehetségesek. A második, hogy ha már tehetségesek, rendelkeznek-e olyan tanítási módszerekkel, amelyekkel le tudják kötni a diákok figyelmét. A harmadik kiemelkedően fontos szempont, hogy az oktatási rendszer képes legyen a családi háttérből adódó egyenlőtlenségeket mérsékelni. Vagyis hogy a budai jólétbe és az ózdi nyomorba beleszületett gyerek sorsa ne pecsételődjön meg már születésének pillanatában. Mindezek tükrében vegyük górcső alá a magyar köznevelési rendszer állapotát és a 2013 utáni, jelenleg hevesen vitatott reformokat.

Teljes cikk

Kóczián Péter

Legyen vallástan és erkölcstan oktatás az iskolákban!

2016. május 07.

Nem értek egyet azzal, hogy a tanulók terheinek csökkentése érdekében a vallás és erkölcs oktatás kerüljön ki a kötelező programból! Mindkettő éppen arra alkalmas, amit a mai kritikák hiányolnak: a kreativitást, a képességeket fejlesztő oktatás számára kínálnak remek terepet.

A szekulárisok és a vallás-pártiak konfliktusának megoldása nem a két tantárgya száműzése. Azért akarják mindkettőt megszüntetni, mert azok a két felfogás foglyai. A vallásosok az erkölcs tanítását száműznék, ha már nem lehet hittan oktatás, a szekulárisokban ugyanez a törekvés működik a másik tantárgy tekintetében.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Hogyan hangolható össze a munkaerőhiány és munkaerő-felesleg? I.

2016. október 19.

A köznevelés és szakképzés átalakítása a munkaerőhiány felszámolását szolgálja, de bőven akad még tennivaló.

Magyarországon napjainkban egyszerre figyelhető meg munkaerőhiány és munkaerő-felesleg. Orbán Viktor miniszterelnök 2016. 10. 16-án úgy nyilatkozott, „elfogyott a munkaerő Magyarországon”, miközben továbbra is 227 ezer munkanélküli volt nyilvántartva hazánkban (KSH, 2016. 09.), továbbá foglalkoztatási rátánk 4 százalékponttal elmarad a visegrádi országokétól és 8 százalékponttal a német foglalkoztatási rátától. Hozzá kell tennünk, hogy foglalkoztatási rátánk még így is 25 éves csúcsán van. 1991 óta soha nem dolgoztak ennyien az elsődleges munkaerőpiacon Magyarországon mint most.

Teljes cikk

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Erre van szükség a sikeres iskolához (I. rész)

2016. december 12.

Javaslatok a köznevelés eredményességének javítására: tanárkiválasztás és -képzés.

A köznevelés teljesítménye évtizedek óta romlik. A két legnagyobb probléma, hogy bár a diákok a leckét jól felmondják, de alkalmazni egyre kevésbé tudják, továbbá az oktatási rendszer nem tudja mérsékelni a családok között megmutatkozó különbségeket, vagyis a családi hátterük egyenesen megpecsételi a gyermekek sorsát. Így van ez hazánkon kívül Szlovákiában és Chilében vagy éppen Franciaországban is. Ezeket a kihívásokat felismerve látott hozzá az oktatáspolitikai irányítás 2010 után a rendszer rendbetételéhez. Az újítások kivétel nélkül a legfontosabb kihívásokra irányultak, de egy részük elsietettnek, kidolgozatlannak bizonyult, miközben a sikeres elemek csak hosszabb távon éreztetik hatásukat. (Ilyen sikeres elem például a bérek drasztikus emelése, amely minőséget vonz a pedagógus szakmába, vagy a területi finanszírozási egyenlőtlenségek mérséklése.) Ezért a problémák megvitatására és megoldására a kormány 2016-ban életre hívta a minden érintett szereplő előtt nyitott Köznevelési Kerekasztalt.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Kérdések oktatáskutatókhoz és oktatáskútásókhoz

2017. március 03.

Az elmúlt időszak heves bírálatai nem az elmúlt 26 évben felhalmozott hiányosságokról szólnak és nem a valódi problémák megoldására irányulnak.

Az elmúlt napok (hetek, hónapok, évek) oktatással kapcsolatos vitáiban próbálom megérteni, hogy a szakma és a politikai döntéshozatal közötti kapcsolat hol siklott félre. Honnan ered, hogy kevés konstruktív javaslat mellett a szakma a tudomány védőbástyái mögül frázisokkal bombázza a politikát.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

Balra van az iskola?

2018. január 18.

Demjén Rózsi klasszikussá vált számában arról énekel, milyen nehéz a kis Peti iskolatáskája: tanulás helyett a dalban lévő kislányt követi, ám hamar kiderül, bizony ő is a suliba tart... Peti dilemmájában is ott van: olyan nincs, hogy bármi okból ellógjuk a kötelességünket.

Mert az iskola nemcsak a mindennapok rendjét, ritmusát jelenti gyerekeink számára, de a tanulás mellett közösséget teremt és életre szóló tudás- és élményanyag forrása. A tankötelezettségre, az iskolák házirendjére, szabályaira pedig mindig úgy érdemes tekintenünk, mint amelyek a gyerekek érdekeit szolgálják, lehetőséget adva a testi-lelki-szellemi fejlődésükre. Épp ezért tiszteletük feltétlen, és felette áll minden pillanatnyi érdeknek. Az iskolák rendjét közéleti percemberek aktuálpolitikai céljaiból feldúlni pedig tilos – még akkor is, ha választási évbe fordult a naptár.

Teljes cikk